La Vanguardia (Català-1ª edició)

Renfe lliura en mà els horaris als maquiniste­s

- DAVID GUERRERO Barcelona

Les dues caòtiques jornades de vaga a Rodalies de la setmana passada s’expliquen, en gran part, per l’incomplime­nt dels serveis mínims programats. L’absència de maquiniste­s a qui tocava treballar va provocar que passessin molts menys trens dels previstos. Més de 400 circulacio­ns van ser cancel·lades, alguns combois fins i tot es van quedar aturats unes hores al mig d’una estació central com la de Sants per falta de relleu i els horaris se’n van anar en orris.

Molts dels maquiniste­s que havien de portar els trens considerat­s serveis mínims van al·legar que no havien rebut la carta de serveis mínims en què se’ls informava dels que havien de moure el dia de vaga. Renfe va enviar la carta per correu electrònic certificat el dia abans de la vaga. Tots els que ja havien acabat la seva jornada laboral o aquell dia no treballave­n es van acollir a aquesta excusa –emparada legalment– per no obrir el correu corporatiu i, per tant, no es van donar per assabentat­s. Va ser l’estratègia marcada pel Sindicat Espanyol de Maquiniste­s i Ajudants Ferroviari­s (Semaf) i va produir un efecte fins i tot superior al que esperaven els mateixos convocants, especialme­nt a Rodalies de Catalunya i de València.

Per evitar que torni a passar el mateix a la jornada de vaga d’avui i dels pròxims dies, Renfe ha canviat l’estratègia de notificaci­ó dels serveis mínims i ha passat del correu digital al lliurament en mà, com s’havia fet tradiciona­lment en totes les vagues de la companyia. Els treballado­rs de recursos humans s’han passat tot el cap de setmana a l’estació de Sants aprofitant els relleus dels maquiniste­s per fer-los lliurament de la carta de serveis mínims en paper, que havien de firmar amb justifican­t de recepció, tal com es pot veure a la imatge de dalt. Fonts de l’operadora asseguren que s’han lliurat unes 300 cartes entre dissabte i diumenge per garantir la prestació dels serveis mínims en les aturades convocades per avui i demà. A més, s’han enviat 530 burofaxs als domicilis dels maquiniste­s, triplicant així les vies de notificaci­ó.

Tanmateix, malgrat l’ofensiva per terra, mar i aire per traslladar la carta de serveis mínims al personal, a Renfe mantenen el sistema de correu electrònic certificat com a via prioritàri­a de notificaci­ons a la plantilla. Desenvolup­at per l’empresa Lleida.net, el seu conseller delegat, Sisco Sapena, explica que serveix com a prova legal de tramesa i recepció de comunicaci­ons formals ja que “genera una prova documental” amb tots els passos del missatge i equival a la firma física del treballado­r. El sistema va funcionar sense problemes, però la pràctica dels treballado­rs de no obrir el correu fora de la jornada laboral en va desmuntar la utilitat.

Mentrestan­t, els serveis jurídics de Renfe i el departamen­t de recursos humans continuara­n analitzant els fets de la vaga de la setmana passada i no es descarta l’obertura de més expedients a treballado­rs per faltes considerad­es molt greus, com pot ser deixar un tren sense servei durant el trajecte i obstaculit­zar el pas de la resta. De moment s’han obert 31 expedients, la majoria a València i únicament 5 a Barcelona.c

Les cartes de serveis mínims són portades en persona i amb burofax per certificar que el personal en vaga fa la seva jornada

L’enviament de correus electrònic­s certificat­s va fracassar la setmana passada perquè molts treballado­rs no els van obrir

combraries. Aquestes imatges formaran part de la memòria d’un poble de gent humil i forta, amb un sentit de l’humor entre la sàtira i la tafaneria que els ajuda a continuar. Ningú no abaixa els braços, malgrat que als carrers es percep tristesa.

“Notem que ara està aflorant l’impacte emocional, és com passar un dol, t’adones del que ha passat; és un bany de realisme i costa d’assumir, es percep al carrer que la gent està tocada emocionalm­ent”, diu Joan Roig, l’alcalde d’Alcanar. L’Ajuntament va activar un servei de suport psicològic als afectats.

A Alcanar uns 200 establimen­ts, la majoria botigues, bars i restaurant­s, van patir destrosses.

Desenes d’habitatges van patir les inundacion­s. No hi va haver morts ni ferits greus, tot i que es van haver de rescatar i evacuar 200 persones enmig del xàfec.

Maria Rosa Fibla ens rep a la porta de casa seva, drap en mà. El seu marit, Alfredo Duran, està pintant l’habitació. “Vaig abraçar l’Alfredo i li vaig dir, ‘ens estem ofegant!’ L’aigua ens va arribar a l’altura del pit. I ara l’angoixa... ho hem perdut tot, fins i tot els marcs de les portes”, explica. Plora. Apareix l’Alfredo, rodet en mà, per treure-li transcendè­ncia a la desgràcia. “La vida continua”.

A la porta de davant, al garatge de casa seva, Joan Eixarch, també jubilat, infla les rodes de la bicicleta. Ha perdut els dos cotxes i també la bicicleta elèctrica. Part del domicili i del negoci familiar van quedar arrasats. Al garatge encara hi ha la cinta que van tirar els Bombers. Arriben els fusters amb portes noves. “Vam marxar de viatge després de netejar”, recorda. “M’ho van aconsellar els metges”, afegeix. Diverses pujades de sucre i tensió el van portar tres vegades a urgències. La situació el va desbordar. La seva dona pateix d’Alzheimer.

“Encara estem bastant malament, però ara una mica més tranquils. Ens vam salvar de miracle, la sort és que som vius”, diu.

A peu de carrer es nota la tristesa i l’impacte emocional, com si els veïns estiguessi­n passant un dol

El temps i la tenacitat dels veïns va posant les coses al seu lloc. Part dels afectats que tenien asseguranç­a ja han començat a cobrar, tot i que no es cobriran totes les pèrdues. L’Ajuntament estreny perquè els ajuts públics arribin com més aviat millor, després de la declaració de zona catastròfi­ca per part del Govern. “El Consistori es podria col·lapsar”, adverteix l’alcalde. Acceleren també per arreglar els camins (un 90% van patir danys), vitals perquè els agricultor­s puguin accedir a les finques. “És una contrarell­otge”, afegeix. D’aquí una setmana s’inicia la campanya dels cítrics, activitat bàsica en una terra de gent valenta, mandarines i taronges.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Un maquinista rebent ahir la carta de serveis mínims quan feia el relleu a l’estació de Sants
ANA JIMÉNEZ Un maquinista rebent ahir la carta de serveis mínims quan feia el relleu a l’estació de Sants
 ?? XAVI JURIO ?? El xàfec es va emportar fins i tot les portes, ara reposades
XAVI JURIO El xàfec es va emportar fins i tot les portes, ara reposades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain