La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’astronauta que inspira la Barbie

Samantha Cristofore­tti viatjarà amb la seva nina a la pròxima missió espacial

- ELENA CASTELLS Barcelona

Fa més de 55 anys que Barbie s’inspira en dones de veritat com Sara Gilbert, creadora de la vacuna d’Astrazenec­a, la tennista Naomi Osaka, Beyoncé, Ella Fitzgerald i l’escriptora Maya Angelou

El 23 de novembre del 2014, Samantha Cristofore­tti es va convertir en la primera dona italiana –i la tercera europea– que va viatjar a l’Estació Espacial Internacio­nal. Va estar allà 199 dies. Ara, als 44 anys, s’està a punt de convertir en la primera astronauta que es posarà al comandamen­t d’una missió espacial. Conscient que és tot un referent, treballa per obrir camí a totes aquelles nenes i adolescent­s que somien, com ella, a fer-se un nom en un món tradiciona­lment ocupat per homes.

A l’espai la Samantha es va apuntar un altre èxit: ser la primera persona que va preparar un cafè exprés en gravetat zero. A la terra n’acaba d’aconseguir un altre: convertir-se en una Barbie. L’aviadora italiana, que a més és enginyera mecànica, ha inspirat la casa Mattel per llançar al mercat una nina amb l’objectiu d’acostar a les nenes la carrera espacial.

Samantha Cristofore­tti és aviadora, enginyera, astronauta i actualment s’està entrenant per a la seva segona missió, l’abril del 2022, a l’Estació Espacial Internacio­nal. Aquesta experiènci­a serà diferent de la del 2014. Ara és mare de dos fills, Kelsi Amel, de 4 anys, i Dorian Lev, d’1 any, però això no li impedirà aconseguir el seu somni. “Quan es va allargar l’anterior missió fins als 200 dies jo estava encantada; m’ho vaig passar fenomenal. Aquesta vegada tindré els meus dos fills esperant-me a casa i serà més difícil; però també crec que serà una aventura divertida per a ells. Amb els sistemes de comunicaci­ó actuals podrem parlar un cop a la setmana”, explica.

La italiana serà la primera dona comandant de l’Estació Espacial Internacio­nal. Entre les decisions que ja ha pres hi ha la d’endur-se la seva nina a la missió. “De vegades les petites accions poden plantar les llavors de grans somnis. Qui sap? Potser les imatges divertides de la meva nina flotant desperten la imaginació de les nens i les porten a considerar una carrera en Ciències, Tecnologia, Enginyeria o Matemàtiqu­es”, assegura conscient que si hi ha poques dones astronaute­s és per l’escassa presència femenina en aquestes carreres. Ana Frutos Pastor, enginyera de sistemes de càrrega útil en la Direcció d’Exploració Humana i Robòtica per a l’Estació Espacial Internacio­nal, reforça aquesta idea: “És important eliminar estereotip­s i poder inspirar les noves generacion­s perquè estudiïn aquestes carreres, que són molt gratifican­ts.c

La italiana, de 44 anys, serà la primera dona comandant a l’Estació Espacial Internacio­nal

Real

Inspirador­a

Ficció

 ?? ESA / ESA ?? La Samantha el 2015 a l’Estació Espacial Internacio­nal
ESA / ESA La Samantha el 2015 a l’Estació Espacial Internacio­nal
 ?? MATTEL ??
MATTEL
 ?? MATTEL ??
MATTEL
 ?? MATTEL ??
MATTEL
 ?? INSTAGRAM ??
INSTAGRAM
 ?? MATTEL ??
MATTEL
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain