La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benvinguts a casa; benvinguts al Centre Obert d’Arquitectu­ra

-

Avui, dia mundial de l’Arquitectu­ra, els arquitecte­s catalans ens obrim, més que mai, al món. I és que el Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya (COAC) fa un salt endavant amb la inauguraci­ó del nou Centre Obert d’Arquitectu­ra, un espai multicèntr­ic per estimular els vincles de l’arquitectu­ra amb la societat i per esdevenir motor de coneixemen­t i progrés. Assumim així els nostres compromiso­s amb l’hàbitat i l’habitant; les persones i el planeta; amb una mirada profunda, moderna, crítica i a l’avantguard­a.

Els arquitecte­s volem ser part del canvi. I això ho farem possible gràcies al nostre fons, així com a la intensa activitat que es desenvolup­a des de les onze seus del Col·legi: tenim el material, el relat i la personalit­at pròpia. Això significa, ni més ni menys, que podrà visitar-se el Centre Obert d’Arquitectu­ra arreu del territori, perquè tenim vocació de ser a prop, per mostrar, compartir, escoltar i enriquir. El Centre Obert convidarà la ciutadania a entrar a un punt neuràlgic de coneixemen­t arquitectò­nic, alhora que teixirà sinergies amb altres discipline­s, tant culturals com tècniques.

L’arquitectu­ra, art i ciència són les discipline­s a través de les quals podem abordar molts dels reptes presents i futurs; globals i locals. Sigui quina sigui la manifestac­ió de l’arquitectu­ra, que s’expressa de múltiples maneres, té una única missió: millorar la qualitat de vida de les persones. I l’aconseguim construint o renovant l’entorn; preservant patrimoni i creant cultura. De la suma de les parts, amb l’arquitectu­ra creem una memòria preciosa que mostra qui som com a individus i com a col·lectiu al llarg de la història. I, en paral·lel, reflexione­m sobre els nostres espais públics i privats per fer unes ciutats més justes, equitative­s i sostenible­s.

Aquesta iniciativa ens arriba en un moment òptim per a l’arquitectu­ra catalana en general, i l’arquitectu­ra barcelonin­a en concret. Fa poques setmanes celebràvem que Barcelona serà Capital Mundial de l’Arquitectu­ra, el 2026, i també que acollirà el Congrés de la Unió Internacio­nal dels Arquitecte­s (UIA), tal com va passar fa vint-i-cinc anys. Això succeirà, precisamen­t, l’any en què commemorar­em el centenari de la mort d’Antoni Gaudí.

Conscients que junts arribarem més lluny, des del Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya volem comptar amb la participac­ió i compromís de tothom per aconseguir un impacte positiu en la societat. Administra­cions, universita­ts, col·legis profession­als, empreses... sentiu-vos interpel·lats per formar part del viatge que avui iniciem. El Centre Obert només tindrà sentit si recull i mostra

Els arquitecte­s volem ser part del canvi, i ho farem possible gràcies al nostre fons, així com a la intensa activitat

totes les sensibilit­ats, diferèncie­s i identitats que conviuen al nostre territori, a les nostres ciutats. Fem bandera de la diversitat.

Per tots aquests motius, us convidem a visitar el Centre Obert d’Arquitectu­ra, de manera virtual o real. Aquesta vol ser la vostra casa, la vostra llar. I està oberta a tothom. Sigueuhi benvinguts!c

ASSUMPCIÓ PUIG, degana del Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya

JOSEP FERRANDO, director del Centre Obert d’Arquitectu­ra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain