La Vanguardia (Català-1ª edició)

Secs i assedegats

El Barça s’ha quedat quatre partits sense marcar, mentre que el curs passat només en van ser cinc en 54 matxs

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

De l’excés a l’escassetat. No hi ha res pitjor que estar assedegat enmig de la sequera. El Barcelona descobreix problemes que pensava que no tindria mai. Sobretot a l’àrea rival. L’equip que va gaudir de Messi, Luis Suárez, Eto’o, Ronaldo, Romário, Stòitxkov, Lineker, Quini i Krankl, entre altres grans davanters del futbol, s’ha divorciat amb el gol. S’ha estancat fins al punt que n’encaixa més (13) dels que marca (11).

“Podríem jugar tres hores i no marcaríem”, va dir Gerard Piqué. Pot semblar una exageració, però la realitat és tossuda i demostra que no ho és. El Barcelona no ha marcat a les seves últimes tres sortides. Ni a Cadis, ni a Lisboa ni al Metropolit­ano no ha pogut. I ja han passat 285 minuts –més de quatre hores– des del gol de Memphis a San Mamés, l’únic dels de Koeman a domicili.

Els problemes de gol del Barcelona s’intuïen des del moment en què va ser impossible renovar Leo Messi. A l’hora de la veritat estan sent pitjor del que s’esperaven dins del cos tècnic, que a més va acceptar desprendre’s de Griezmann l’últim dia de mercat. L’argentí (38) i el francès (19) van ser els dos màxims golejadors de la temporada passada. Entre tots dos, Trincão, Ilaix Moriba i Junior Firpo van marcar 62 dels 122 gols dels blaugrana, més de la meitat. I ja no hi són.

Substituir Messi és una missió impossible. Per a un jugador, per a dos i fins i tot per a tres futboliste­s. El pitjor registre de l’argentí –no va baixar de 30 des que es va posar la samarreta del 10– seria superlatiu per a qualsevol altre. Així que a ningú no se’l pot carregar amb aquesta responsabi­litat. Omplir el buit havia de ser una tasca d’equip, de crear moltes ocasions, de diversific­ar el perill, de tenir més arribada de segona línia i d’aprofitar com mai les jugades a pilota aturada. Cap de totes aquestes solucions no s’està veient. Onze gols en nou partits és un bagatge paupèrrim.

Evidentmen­t, els quatre davanters fitxats (Agüero, Memphis, Luuk de Jong i Demir) havien de contribuir agafant el testimoni. Entre els dos neerlandes­os acumulen quatre dianes, però l’ex del Sevilla ja va treure de polleguera l’aficionat a Da Luz.

Koeman també té pendent saquatre ber trobar altres camins cap a la porteria contrària. Dels migcampist­es, només Sergi Roberto ha fet gol. Coutinho va fallar les dues ocasions més clares dissabte al Metropolit­ano.

Aquesta falta d’olfacte i punteria està penalitzan­t i molt el començamen­t de temporada blaugrana. A la Champions encara no ha estrenat el caseller. El Barcelona s’ha quedat sense marcar en dels nou partits del començamen­t de temporada: Bayern, Cadis, Benfica i Atlètic. El percentatg­e és preocupant, ja que l’any passat en tota la temporada, que van ser 54 partits, només es va quedar sec en cinc: a Getafe, els dos partits de Lliga contra l’Atlètic, contra el Juventus al Camp Nou i amb el Sevilla a l’anada de les semifinals de la Copa.

De moment, la mitjana golejadora ha caigut en picat fins a 1,22 gols per partit. Durant tota la temporada passada, el Barcelona va mantenir una mitjana de 2,25 dianes.

En espera que Ansu Fati es posi a to, es recuperin Dembélé i Braithwait­e i veure què pot aportar Kun Agüero, a la vora d’aquestes aigües, el Barça es mor de set, com al poema d’Octavio Paz.

A la Champions no s’ha estrenat, només un migcampist­a ha vist porta i Memphis és el ‘pichichi’ amb tres dianes

La productivi­tat dels blaugrana ha caigut en picat, fins al punt que encaixen més gols (13) dels que celebren (11)

 ?? JAVIER SORIANO / AFP ?? Coutinho saltant per sobre d’Oblak, a qui no va poder batre
JAVIER SORIANO / AFP Coutinho saltant per sobre d’Oblak, a qui no va poder batre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain