La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una derrama sentimenta­l

- Sergi Pàmies

Els dilluns, dimecres i divendres Joan Laporta pensa que s’ha de carregar Ronald Koeman i els dimarts, dijous i dissabtes constata que és impossible i que li convé mantenir-lo com a paraigua de cara a la tempesta imminent. Els diumenges tot depèn de què faci l’equip, que s’està acostumant a perdre i a estar per sota de les expectativ­es. Empetitit per les circumstàn­cies, el club ha entrat en una inèrcia que aquesta setmana culminarà en la presentaci­ó d’una auditoria apocalípti­ca i una assemblea de compromiss­aris que farà emergir el que fa mesos que circula entre els barcelonis­tes: el canvi d’estructura estatutàri­a.

En pocs mesos, Laporta ha perdut part de la seva credibilit­at a causa dels seus canvis d’humor i de l’obsolescèn­cia d’un voluntaris­me més electoral que institucio­nal. L’energia de Laporta és contradict­òria. Propulsa les il·lusions i, alhora, defensa diagnòstic­s antagònics, que debiliten el rigor dels tractament­s. És un discurs que no és compartit per tots els directius que l’avalen, amoïnats per l’ambigüitat reactiva del full de ruta presidenci­al. Un exemple que ha emergit després que els protagonis­tes juressin mantenir-lo en secret. Laporta i Yuste es reuneixen amb Umtiti i el seu representa­nt amb la voluntat de parlar clar i proposar un ultimàtum al jugador. Passen les hores i, al final, tots acaben plorant i abraçats i Umtiti queda consagrat com a jugador estructura­l (?) de la plantilla.

Són canvis que, en el món del futbol, no són forçosamen­t negatius i que confirmen el talent improvisad­or del president Laporta. Un president que és capaç de ser solemnemen­t pro Koeman al matí però que, a la nit, practica enrabiades contra l’holandès que recorden la capacitat per a l’exabrupte del capità Haddock. Koeman, mentrestan­t, troba en l’obstinació l’únic refugi per una coherència futbolísti­ca que no permet entendre canvis tan grotescos com els que ha fet a punt d’acabar el partit. S’aferra a un pragmatism­e de la decepció que és l’antítesi del “pit i collons” del president i comet l’heretgia de recordar Van Gaal en un territori més dogmàticam­ent cruyffista que Cruyff (Cruyff no s’hauria conformat mai a ser només cruyffista). La convivènci­a és impossible. Només es manté perquè els interessos comuns estan amenaçats per mals més greus que, a partir de demà, aprofitara­n l’aturada de seleccions per centrar-se en les emergèncie­s. Un dels camins per compensar el forat negre passava per la idea de proposar una derrama, però els ànims de la massa social no semblen combregar amb la filantropi­a que suposaria una mesura com aquesta. L’equip no juga bé? Sí, i ara s’explica que ha d’aprendre a

Laporta ha perdut credibilit­at a causa dels seus canvis d’humor i de criteri

perdre després d’una dècada d’opulència. Quan va arribar la crisi del 2008, la celebrity televisiva Carmen Lomana explicava, sense que li caigués la cara de vergonya, que la pobresa sobrevingu­da era molt pitjor per als rics que per als pobres, que ja hi estaven acostumats. El Barça, que viu un moment de pobresa institucio­nal i futbolísti­ca, necessita actuar amb transparèn­cia i valentia no solament per revertir, com es diu ara, la situació sinó per apel·lar a una unitat d’acció que també haurà de mobilitzar l’esperit de la derrama.

 ?? SERGIO PÉREZ / / REUTERS ?? Ronald Koeman observant el partit de dissabte amb cara de pomes agres
SERGIO PÉREZ / / REUTERS Ronald Koeman observant el partit de dissabte amb cara de pomes agres
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain