La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi del transport tensa les ofertes del ‘black friday’ i el Nadal

La falta d’estocs i els retards amenacen el sector tecnològic, el tèxtil i les joguines

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

CNMC

“Han tret del vaixell el contenidor amb la nostra càrrega per posar-ne un altre que ha pagat més”. Amb aquesta desesperad­a descripció un empresari del sector tèxtil provava d’explicar fa unes setmanes als seus col·legues del sector l’extrema situació que està vivint el comerç en plena campanya d’aprovision­ament per als esdevenime­nts més importants de final d’any: dia del Solter (11 de novembre), black friday (26 de novembre), Nadal i Reis.

La situació no és tan extrema com quan s’intentaven comprar mascaretes el març del 2020 al mercat internacio­nal, però la desesperac­ió per portar a temps mercaderia per cobrir les necessitat­s de demanda de les campanyes comercials de final d’any augmenta ràpidament. L’octubre és el mes més intens per a l’organitzac­ió i l’aprovision­ament de cara al black friday iel Nadal i la crisi en el transport internacio­nal ja apunta que aquest any totes les grans jornades comercials seran complicade­s.

“Estem fent un esforç important per planificar i fa mesos que avancem tant com podem la mercaderia, però és probable que en determinat­s productes concrets –algun model de televisió o de mòbil o les joguines més de moda– hi pugui haver ruptura d’existèncie­s”, explica Carlos Moreno, portaveu de la Confederac­ió Espanyola de Comerç.

Els retards responen a un cúmul d’esdevenime­nts. L’aturada provocada per la pandèmia va fer que les navilieres no duguessin a terme la renovació anual de contenidor­s, de manera que ara en falten. S’hi afegeixen els problemes pel tancament de ports per motius de contagis i l’estricta política de tolerància zero a la Xina, i esdevenime­nts meteorològ­ics com els que han arrasat des de ports a Àsia fins a vies fèrries a Europa. La imatge del vaixell de càrrega Ever Given col·lapsant el canal de Suez al juliol encara està a l’imaginari col·lectiu. I cal no oblidar, a més, l’esclat de la deport manda a Àsia que ha arrasat les existèncie­s de materials bàsics i altres de processats tan imprescind­ibles com microproce­ssadors, imants, plàstic.

Algunes indústries com ara la d’automoció han estat les primeres a patir aquesta manca de proveïment que ha comportat la paralitzac­ió de les fàbriques, com és el cas de Seat a Barcelona, però ara l’alarma sona a tots aquells sectors que concentren les seves vendes al black friday i el Nadal, entre les quals la tecnologia, les joguines o el tèxtil.

Així ho han reconegut les últimes setmanes algunes de les companyies amb més dependènci­a de la producció a Àsia, com ara H&M, Boohoo o Nike, en les seves presentaci­ons de resultats. “No podem satisfer la demanda en alguns tipus de productes, tant per la producció dels proveïdors com pel trans

LA VANGUARDIA i la congestió als ports”, va reconèixer la directora executiva d’H&M, Helena Helmersson en declaracio­ns al Financial Times.

A Espanya la situació no és gaire diferent. “Només per al black friday calculen que la demanda en línia a Espanya s’incrementa­rà un 192% respecte a l’any passat. Així que fins i tot si fossin aquí totes les mercaderie­s que demanin els clients, els transporti­stes a Espanya no tenen encara ni la capacitat ni la tecnologia per adaptar-se a aquests volums i arribar a temps”, assegura Stefano Benaglia, cap de vendes per al sud d’Europa de la plataforma de gestió de trameses per comerç electrònic Sendcloud.

Fa setmanes que els comerciant­s de joguines espanyols avisen del mateix. Estan fent provisió de mercaderia, però totes les

La demanda en línia només pel ‘black friday’ s’incrementa­rà a Espanya un 192%, segons els experts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain