La Vanguardia (Català-1ª edició)

Robots a casa

- Josep Maria Ganyet

Amazon acaba de presentar Astro, un robot per a casa. Ve a ser una mena de Roomba amb una pantalla de la mida d’un iPad enganxada, on mostra dos cercles que percebem com a ulls: un encreuamen­t entre BB8 d’Star wars i Wall-E de Pixar. Equipat amb càmeres i tot tipus de sensors, el petit robot obeeix ordres de veu, recorre casa, detecta objectes, reconeix persones i mascotes, monitora canalla i persones grans, alerta d’intrusions i respon videotruca­des. Les seves funcionali­tats més vistoses són la de la càmera periscòpic­a, que s’eleva a alçada humana perquè puguem fer videoconfe­rències, i la de portabegud­es, amb capacitat per a dues ampolles.

Si sou dels que us acabeu d’adonar que no sabíeu que necessitàv­eu un robot a casa, sento dir-vos que de moment només està disponible als EUA i només dins del programa Amazon Day One Edition, una mena de plataforma de micromecen­atge a la Verkami d’Amazon on l’empresa llança nous productes perquè la gent els “voti” amb la seva precompra (les plataforme­s de micromecen­atge són molt més que microfinan­çament: són també un canal de retorn d’informació de futurs clients). També em sap greu dir-vos que el preu de promoció és de 999 dòlars, que passaran a ser 1.449 un cop acabi. El futur és car, i no només en diners.

Perquè l’Astro pugui fer la seva feina de monitoratg­e, ja sigui de persones que necessiten atenció o bé per evitar intrusions, el primer

Amazon es va fer la pregunta: “D’aquí cinc anys no tindrem tots robots a casa?”

que ha de saber és qui som, quina cara fem i quina veu tenim. D’altra banda, per poder-se moure per casa necessita tenir un mapa detallat de tot el seu entorn. Els vídeos publicitar­is d’Amazon diuen que s’ha resolt a la pràctica el problema SLAM (sigles en anglès de Localitzac­ió i Mapatge Simultani), que consisteix en la construcci­ó del mapa de l’entorn mentre el robot té coneixemen­t de la seva posició.

Però no tot són flors i violes per a l’Astro. El web Motherboar­d ha tingut accés a filtracion­s dels mateixos enginyers que diuen que ni el reconeixem­ent facial ni el de l’entorn són tan bons, i que a la primera de canvi l’Astro es tirarà escales avall. També diuen que està dissenyat per seguir el comportame­nt dels usuaris per casa, fet que suposa una amenaça més a la seva privadesa.

Deixar entrar un agent amb capacitat de decisió a casa té moltes conseqüènc­ies, algunes fàcils de preveure i d’altres impossible­s d’imaginar. Penseu com els mòbils han canviat el món i que poc que ens ho imaginàvem fa deu anys. Això ens hauria de portar a formular-nos moltes preguntes, però em temo que l’única que ens farem és la que planteja Henrik Christense­n, director de robòtica contextual a la Universita­t de Califòrnia: “Astro és un gran pas endavant, la pròxima pregunta serà: quan en tindré un?”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain