La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mort contra Correos

Unipost, que va fer fallida el 2017, reclama 340 milions a l’operador postal públic

- LALO AGUSTINA Barcelona

El juliol del 2017, l’operador postal Unipost va suspendre pagaments a Barcelona amb uns deutes declarats d’uns 50 milions d’euros, que més tard s’elevarien fins al voltant dels 100 milions pels passius laborals i d’altres. L’empresa d’una part de la família Raventós va iniciar la liquidació l’any següent i avui, quan ja no té cap treballado­r i fa molt de temps que va deixar de repartir cartes, s’obre un judici contra la companyia pública Correos, a la qual reclama 340 milions d’euros. Si l’acció judicial tingués èxit, Unipost no reviuria, però la liquidació podria servir per pagar tots els seus creditors i, fins i tot, per tornar diners als accioniste­s.

Això és el que es determinar­à al judici. La demanda d’Unipost es deu a l’administra­ció concursal que portaven al seu dia Agustí Bou i Laia Folguera, avui a BDO, i que van aconseguir el suport de Ramco i Taconic, dos fons de litigació, per finançar el procés judicial d’una empresa sense recursos. Raúl García Orejudo, titular del jutjat mercantil 7 de Barcelona, va posar una condició a l’administra­ció concursal per autoritzar el plet: que no costés res a l’empresa en cas que les seves pretension­s no fossin acceptades. Per això, el finançamen­t extern havia de servir tant per pagar els advocats i pèrits com per fer front a una eventual condemna en costes que, per la quantitat reclamada, podia ser milionària.

Des del primer moment, Correos va maldar per entrebanca­r la reclamació. Primer, amb recursos que qüestionav­en la designació i competènci­a del jutge mercantil encarregat del cas, el mateix que el del concurs. I, després, recusant el mateix García Orejudo. Cap de les dues accions no van prosperar i l’empresa pública, propietat de la SEPI, afronta a partir d’avui un judici que pot ser molt transcende­nt per al seu futur, més enllà de la reclamació d’Unipost.

La companyia en liquidació,

El judici, que servirà per aclarir si hi va haver abús de posició de domini, comença avui aBarcelona

defensada per Gómez Acebo & Pombo, afirma que Correos es va aprofitar dels ajuts públics il·legals pels quals va ser condemnada per la Comissió Europea per infringir normes que comporten un abús de la seva posició de domini i aplicar uns preus depredador­s. És a dir, per expulsar del mercat Unipost venent els seus serveis a un preu fora de mercat gràcies als ajuts públics. Això, segons la demanda, va produir un perjudici continuat a Unipost durant uns anys i va acabar provocant-ne la fallida i desaparici­ó.c

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Ciclistes a la plaça Europa un cap de setmana
PEDRO MADUEÑO Ciclistes a la plaça Europa un cap de setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain