La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zona Fira es fa un lloc

Els nous habitatges de la Marina del Prat Vermell, l’ampliació firal i la nova indústria impulsen un nou eix d’oficines

- ROSA SALVADOR Barcelona

La Zona Fira, l’àrea que inclou la Fira de l’Hospitalet de Llobregat, la plaça Cerdà, el barri de la Marina de Port, la Marina del Prat Vermell i la zona industrial i logística al costat del Consorci de la Zona Franca, s’està configuran­t com un dels nous eixos d’activitat econòmica de la ciutat, va explicar Xavier Güell, que treballa com a director de l’oficina de Barcelona de la consultora CBRE.

Güell va afirmar que la zona ara viu una intensa activitat promotora. Marta Tarrio, responsabl­e d’estudis de la consultora, va destacar que l’activitat residencia­l es centra en la Marina del Prat Vermell, on hi ha planificat fer 12.000 habitatges, en una extensió de 500 hectàrees, semblant a 40 illes de l’Eixample, que li permetrà passar dels 1.200 habitants actuals a 29.000 el 2036.

A l’àrea d’oficines, va reconèixer Güell, la zona s’havia considerat tradiciona­lment un espai “hostil i residual”, del mercat barceloní, però les noves promocions han canviat el perfil d’ocupants. La zona ha atret pols d’activitat molt importants, com ara el Districte Administra­tiu de la Generalita­t i la Ciutat de la Justícia, però també seus de grans corporacio­ns com Aigües de Barcelona, Puig, Werfen o Esteve. “La zona ha atret sobretot empreses nacionals

–va reconèixer– i ha aguantat bé la crisi en part perquè és molt competitiv­a en rendes”, amb preus que ara van de 14 a 18 euros el m²/mes.

Segons les dades de la consultora, la Zona Fira concentra un 10% de l’estoc de Barcelona, amb un 27% correspone­nt a nous edificis, d’alta qualitat. Això ha permès augmentar les transaccio­ns, fins a uns 100 milions d’euros anuals, dels quals un 66% correspone­n a adquisicio­ns d’inversors internacio­nals.

La consultora preveu que les promocions en marxa augmentin l’estoc que ara hi ha en 120.000 m², un 20%, entre aquest any i el 2023. Segons les dades de CBRE, aquest any arribaran al mercat 54.000 m²; 22.000 més el 2022 i 50.000 el 2023. “La taxa de disponibil­itat, que ara és més baixa que la del conjunt de la ciutat, previsible­ment pujarà”, va reconèixer.

Segons Güell, a llarg termini la Zona Fira pot continuar l’èxit del 22@, impulsada també per la transforma­ció del seu teixit industrial cap a un nou model d’indústria 4.0, que està promovent el Consorci de la Zona Franca.

La debilitat més gran de la zona, però, és l’escassetat de transport públic. “Amb l’arribada de més famílies encara es fa més necessari que les administra­cions facin un esforç per reforçarlo i permetre que la zona esdevingui una de les locomotore­s del creixement de Barcelona”, va assegurar Güell.c

La zona concentra un 10% de les oficines de la ciutat, i d’aquí tres anys tindrà 120.000 m2 en noves promocions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain