La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kishida, nou primer ministre del Japó, convoca eleccions

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Després de guanyar la setmana passada les eleccions primàries a la seva formació, el governant Partit Liberal Democràtic (PLD), Fumio Kishida va ser investit oficialmen­t ahir nou primer ministre del Japó en una votació extraordin­ària al Parlament. Ja en el càrrec, la primera decisió va ser convocar eleccions generals per al pròxim 31 d’octubre, en un intent d’aprofitar la seva popularita­t entre els votants després del seu nomenament i el recent aixecament de l’estat d’alerta sanitària després de mesos de restriccio­ns.

El nou líder nipó va justificar la imminència dels comicis –els analistes esperaven que se celebressi­n a mitjans de novembre– per rebre un mandat popular que li permeti adoptar les mesures necessàrie­s contra la pandèmia i en matèria econòmica. Les enquestes donen com a clar favorit el PLD, que ha dominat la política de l’arxipèlag de manera gairebé ininterrom­puda des de finals de la Segona Guerra Mundial.

“No perd el temps. Posa a l’oposició a la defensiva, aprofita la seva lluna de mel amb les urnes i és una millor oportunita­t de tenir menys casos (de covid)”, escriu Tobias Harris, conegut analista de la política japonesa. “Si guanya amb comoditat i pot guanyar els comicis a la Cambra Alta el 2022, tindrà fins a tres anys sense (noves) eleccions”, afegeix.

Als 64 anys, el conservado­r Kishida té fama de ser un polític fiable, amic dels consensos i continuist­a amb les polítiques del seu partit. Descendent d’una família política d’Hiroshima (pare i avi també van ser legislador­s), ha aconseguit el càrrec en el segon intent.

El primer va tenir lloc fa un any, després de la dimissió per motius de salut de l’ex primer ministre Abe Shinzho (20212020). En aquella ocasió, Abe va optar per donar suport a Yoshihide Suga, el seu portaveu i mà dreta durant els vuit anys de mandat. Però després de només un any en el càrrec, Suga va anunciar la retirada el setembre passat constatant l’escàs suport que tenia per la gestió de la pandèmia. “Crec que serà un nou començamen­t en el seu veritable sentit. Vull afrontar els reptes amb determinac­ió i resolució ferma davant el futur”, va dir ahir després de ser investit el primer ministre número 100 de la història nipona.

Kishida també va donar a conèixer la formació del seu Govern, en què hi ha veterans que repeteixen cartera –com els titulars d’Exteriors i Defensa, Toshimitsu Motegi i

En política exterior, el principal repte del cap del Govern nipó serà la relació amb la Xina

Nobuo Kishi (el germà petit d’Abe)– amb 13 cares noves. Dels 20 ministres, només tres són dones, inclosa Seiko Oda, titular de Natalitat i una de les seves rivals pel lideratge del partit la setmana passada.

En el futur, el principal repte de Kishida serà liderar la lluita contra la pandèmia i la recuperaci­ó econòmica. Durant la seva campanya per obtenir les regnes del PLD, va prometre lluitar contra la desigualta­t salarial i encoratjar un repartimen­t més equitatiu de la riquesa. A més, aspira a tirar endavant un nou paquet d’estímuls econòmics i ahir va apuntar que considera la possibilit­at d’ajudar amb pagaments en efectiu els més afectats.

A l’exterior, tindrà el seu desafiamen­t més important a la Xina. Per contrarest­ar la creixent assertivit­at de Pequín a la regió, Tòquio aposta per reforçar l’aliança amb els Estats Units mentre prova de no malmetre els vincles comercials i econòmics amb Pequín.c

 ?? YOSHIKAZU TSUNO / AFP ?? El nou premier japonès, Fumio Kishida (centre), ahir
YOSHIKAZU TSUNO / AFP El nou premier japonès, Fumio Kishida (centre), ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain