La Vanguardia (Català-1ª edició)

Wallbox debuta a Wall Street amb una valoració de 1.263 milions d’euros

L’empresa barcelonin­a trenca un sostre a l’entrar a la Borsa de Nova York

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els somnis es fan realitat. Enric Asunción i Eduard Castañeda sentien ahir l’emoció d’haver assolit una cosa inimaginab­le quan fa uns quants anys, en el casament d’un amic comú de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya, van començar a elucubrar sobre els cotxes elèctrics i els seus accessoris.

Als nuvis els canviaria la vida, sí, però a Enric i Eduard, també. “Vam pensar que la clau era poder carregar a casa”, recorda Asunción. “A les deu de la nit teníem un carregador, a les dotze un pla de negoci i a les dues de la matinada vam decidir deixar les nostres feines”, fa broma. Dit i fet.

Wallbox, el fabricant català de carregador­s per al vehicle elèctric, va debutar a la Borsa de Nova York amb l’etiqueta WBX, a 9,46 dòlars (vuit euros) per acció de sortida.

La companyia va col·locar títols per un total de 252 milions de dòlars (217 milions d’euros) i va assolir els 1.470 milions de dòlars de valoració (1.263 milions d’euros).

Fundada a Barcelona el 2015, i amb inversors com Iberdrola, els fons Seaya i Cathay, Asunción destaca que són la primera start-up d’aquí amb una oferta pública a Wall Street. “Quan em parlen d’empresa unicorn (valorada en més de 1.000 milions) sempre dic el mateix: els unicorns no existeixen i Wallbox sí, amb presència a 80 països”, replica Asunción.

Tenen nou oficines a tres continents, dues fàbriques a Catalunya, la de Sant Andreu de la Barca i una altra a la Zona Franca d’imminent obertura, així com una a la Xina i la d’Arlington (Texas), en obres i prevista per al 2022.

Asunción i Castañeda, tots dos enginyers industrial­s, un exempleat de Tesla i l’altre del CSIC, són a la seu del New York Stock Exchange (NYSE), on, en diferents sales, semblen imitar a la consulta del metge. Els periodiste­s van desfilant davant seu.

El preu de les accions fluctua. “L’important no és el que passi avui, sinó el llarg termini. Estem en un mercat en el qual el 97% de les instal·lacions de carregador­s estan per fer”, recalca.

Aquesta oferta considera el 100% de les accions, si bé el 83% van quedar en mans dels fundadors i els principals inversors. L’altre 17% s’ha col·locat amb Kensington Capital, un vehicle d’inversió que ja cotitzava i que opera com a SPAC (les sigles signifique­n propòsit especial de compra). L’ampliació de capital es destinarà al pla de negoci que els ha de permetre arribar a 1.200 milions de dòlars (1.621 d’euros) de facturació el 2025. Llavors la companyia serà rendible i generarà beneficis, subratllen.

La ‘start-up’ preveu assolir el 2025 els 1.600 milions de facturació i generar beneficis

L’empresa ha generat pèrdues des de la fundació, però Asunción matisa que haurien pogut tenir guanys si no hagués estat per l’aposta d’expansió. “El que demostra que la companyia està preparada per obtenir beneficis és que el marge brut arriba al 40%, que és el doble que el dels nostres competidor­s”, sosté.

A més de ser el líder mundial en carregador­s, remarca Asunción, la seva aposta va més enllà a la recerca de la transició energètica. “Volem que la gent utilitzi a casa seva l’energia més neta i gasti els mínims diners possibles”, afirma. “I això és el que aportem. Pots carregar el cotxe per tres euros o per 20 segons l’hora del dia. Nosaltres disposem d’una eina que sap quin és el millor moment”, assenyala.

Wallbox, amb 700 treballado­rs, ha venut més de 200.000 unitats des del 2015. Resolta la qüestió domèstica, el seu repte és prosperar a aquell nivell en el sector empresaria­l i en la càrrega pública oferint més rapidesa.

D’aquella nit de noces a aquesta tarda d’octubre del 2021, quan l’Enric i l’Eduard van ser els encarregat­s de tocar la campana de tancament a Wall Street.c

 ?? ANTHONY COLLINS ?? Eduard Castañeda i Enric Asunción, fundadors de Wallbox, al parquet de Wall Street
ANTHONY COLLINS Eduard Castañeda i Enric Asunción, fundadors de Wallbox, al parquet de Wall Street

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain