La Vanguardia (Català-1ª edició)

La universita­t no exigirà el títol B-2 de llengua estrangera per graduar-se

- CARINA FARRERAS Barcelona

El Govern va acordar ahir no demanar als estudiants universita­ris l’acreditaci­ó oficial del nivell B-2 d’una tercera llengua, mesura que aplicava des de la llei 2/2014 del 27 de gener, però sobre la qual es va aplicar una moratòria fins aquest curs. A canvi, seran les universita­ts les que avaluaran el coneixemen­t suficient de la llengua.

Això afecta els alumnes que comencen el curs 2021-2022, i té caràcter retroactiu amb dos cursos anteriors.

Aquesta llei, que ara es modifica, ja va trobar dificultat­s per aplicar-se el 2017, a un any d’acabar la primera promoció d’estudiants que havien de presentar el certificat oficial. Llavors, els rectors van exposar a la junta del Consell Universita­ri de Catalunya (CIC), en què participa l’Administra­ció, la impossibil­itat d’obtenir el certificat per part de molts estudiants, cosa que els abocava a no donar-los el títol de grau, encara que ho haguessin aprovat tot. I es va determinar una moratòria de 4 anys que ara s’acaba.

A més dels dubtes jurídics que presentava aquesta qüestió, ja que els títols s’atorguen des de l’Administra­ció espanyola, que no preveu el requisit de la llengua, les universita­ts van adduir llavors factors d’inequitat.

Els estudiants més desfavorit­s des del punt de vista econòmic eren, segons els estudis, els que menys possibilit­ats tenien d’arribar al nivell requerit, el B-2, que equival al títol de First Certificat­e, en el cas de l’anglès. El més comú és l’anglès, però també s’inclouen el francès, l’alemany i l’italià.

Malgrat que els campus van obrir serveis de llengües per promoure l’obtenció del certificat i es van concedir ajuts i beques per cursar idiomes, com el Parla3, el CIC va considerar que no havien tingut prou informació sobre aquests ajuts, per la qual cosa determinav­a la moratòria de 4 anys. Només la Pompeu Fabra va protestar mitjançant el seu rector de llavors, Jaume Casals, que va dir que la igualtat es crea també per la via de l’exigència.

Expirada la moratòria, el CIC va tornar a exposar la qüestió de la llengua la primavera passada, tement que en aquest curs 2021-2022 alguns estudiants en quedessin fora. Cal assenyalar que aquest és el nivell teòric amb què els estudiants aproven batxillera­t.

Amb l’actual modificaci­ó del decret llei, que ha de ser ratificada pel Parlament, el Govern es compromet a reforçar l’ensenyamen­t de llengües

El 2014 es va determinar per llei aquesta exigència, que ja va ser objecte de moratòria el 2017

en l’educació obligatòri­a.

En l’anterior legislatur­a es va impulsar una revisió del model lingüístic a les escoles a fi que els alumnes dominessin amb nivell alt català, castellà i una llengua estrangera, i a mitjà termini una altra. Amb tot, el pla qüestionav­a la immersió lingüístic­a.

La modificaci­ó feta avui no eximeix els estudiants de ser avaluats en una tercera llengua, però seran les universita­ts les que estableixi­n “les vies que consideri adequades”, perquè els seus estudiants tinguin més opcions de demostrar els coneixemen­ts i competènci­es en terceres llengües.

Les universita­ts, que es reuniran pròximamen­t, acordaran un marc comú que establirà certs criteris. S’estudia la defensa oral del treball de màster en anglès (o una altra llengua), la superació d’un determinat nombre de crèdits en una altra llengua o una mobilitat internacio­nal, que provaria, segons els campus, suficiènci­a d’idioma.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els alumnes estaven obligats a presentar el B-2 al juny
XAVIER CERVERA Els alumnes estaven obligats a presentar el B-2 al juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain