La Vanguardia (Català-1ª edició)

Figures clau que van renegar de Trump reculen ara per congraciar-s’hi

Estupor a Washington pel gir de Mike Pence i l’exambaixad­ora a l’ONU

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

“Pengeu Mike Pence!”. Aquesta va ser una de les consignes de les hordes de partidaris de Donald Trump que el 6 de gener passat van assaltar el Capitoli per evitar la proclamaci­ó de Joe Biden com a guanyador de les presidenci­als. Els assaltants volien executar el vicepresid­ent per haver-se negat a complir l’ordre del seu cap perquè rebutgés i anul·lés el resultat de les eleccions. I el servei secret de la policia va haver d’evacuar Pence amb la seva família de l’estança del Senat on la seva vida corria perill. Doncs bé, ara l’exnúmero dos de Trump treu importànci­a als fets, culpa els mitjans de magnificar-los per “distreure” el públic dels problemes de Biden i assegura que ell i Trump ja van fer les paus... i tan amics.

Com s’explica aquest gir o salt mortal de Pence? Hi ha unanimitat en l’explicació. Qui va ser el molt lleial número dos de l’anterior president però aquell fatídic 6 de gener es va convertir en el gran traïdor que va desatendre la invitació colpista del líder a desafiar el procés electoral, així com la Constituci­ó i el sentit comú, prova ara de preservar les seves expectativ­es per a una possible participac­ió en les pròximes eleccions americanes. Per això intenta congraciar-se no només amb Trump sinó, sobretot, amb l’àmplia base electoral que aquest conserva.

Durant una amable entrevista dilluns amb la conservado­ra cadena televisiva Fox, Pence va respondre així a una pregunta sobre la seva relació actual amb l’expresiden­t: “Miri, un no pot passar gairebé cinc anys en una trinxera política amb algú sense desenvolup­ar una sòlida relació amb ell”. Va afegir que, dies després del 6 de gener, el president i ell es van asseure i van parlar de tot. “Ens vam separar amigableme­nt i des d’aleshores hem conversat diverses vegades”.

Pel que fa a l’assalt al Congrés, Pence va assegurar que tenia clar que “els mitjans volen desviar l’atenció” respecte a “la fallida agenda de l’Administra­ció Biden”, i per això posen el focus en “un dia de gener”. Un dia de gener –sense més ni més– amb què es busca “degradar el caràcter i les intencions de 74 milions de nord-americans que creiem que podem tornar a ser forts i pròspers, després de donar suport a la nostra administra­ció entre el 2016 i el 2020”.

Pel fidel número dos de l’expresiden­t i després ‘traïdor’, els mitjans van exagerar el cop al Capitoli

Tot just difondre’s les afirmacion­s de l’exvicepres­ident, la majoria de mitjans televisius i de premsa del país se li van llançar a sobre per la seva clamorosa marxa enrere. “Pence acaba de dir una cosa absolutame­nt ridícula”, va titular la CNN, “Pence està desesperat per demostrar que és un home fort, però no pot dissimular que el seu servei a Trump l’ha convertit en un covard ploraner”, van comentar a The Washington Post els columniste­s Paul Waldman i Greg Sargent.

Les dificultat­s per sostreure’s per força de l’arrossegam­ent de Trump i a la possibilit­at cada cop més creïble de què provi de presentar-se a la reelecció el 2024 explicarie­n també el canvi radical de posició de la destacada republican­a Nikki Haley, que el 2018, quan no n’havia complert ni dos en el càrrec, va renunciar com a ambaixador­a de l’ONU de Trump per discrepànc­ies amb ell. Fa vuit mesos, dies després de l’assalt al Capitoli, la també exgovernad­ora de Carolina del Sud va declarar que no creia que l’expresiden­t sobrevisqu­és com a figura dominant del Partit Republicà ni busqués la reelecció. Segons ella, havia arribat “massa lluny” i perdut “tota viabilitat política”.

Dimarts passat, en una entrevista a The Wall Street Journal,

Haley es va desdir del tot i va assegurar que en el Partit Republicà “necessitem Trump”. Va indicar, a més, que abans de presentar-se ella a les presidenci­als del 2024 ho consultari­a amb ell, i va afirmar que ells dos són “amics”. Haley va provar de mantenir un difícil equilibri en relació amb les acusacions

Haley va dir al febrer que l’exmandatar­i no tenia futur; ara assegura que el Partit Republicà el necessita

de “robatori electoral” de l’expresiden­t a l’afirmar que, segons la seva opinió, “hi va haver frau però no prou”. Tot un malabarism­e dialèctic. Una pirueta potser menys brusca que la de Pence, però amb igual risc de dislocació. En aquest cas de dislocació de la coherència.c

 ?? MICHAEL REYNOLDS / EFE ?? Trump i la seva ambaixador­a davant l’ONU, Nikki Haley, el 2018 a la Casa Blanca
MICHAEL REYNOLDS / EFE Trump i la seva ambaixador­a davant l’ONU, Nikki Haley, el 2018 a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain