La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid pot fer malbé massivamen­t la placenta i causar mort fetal en dies

En 200 casos de tres hospitals catalans hi troben un 2,5% de danys mortals

- ANA MACPHERSON Barcelona

Es van infectar una setmana abans i en la majoria de casos tenien l’embaràs molt avançat, en les setmanes 36 o 37. No hi havia malalties prèvies que poguessin explicar per què s’havia produït la mort fetal. Al teixit de les placentes els patòlegs hi van trobar una lesió massiva que no havien vist mai abans i que havia provocat la covid: el virus havia infectat i necrosat la capa de cèl·lules que s’encarrega de l’intercanvi de nutrients, d’oxigen i de rebutjos entre la mare i el fetus.

Els patòlegs del Clínic, Vall d’Hebron i Parc Taulí han estudiat junts un total de 200 casos de dones embarassad­es que es van infectar de covid, moltes d’elles sense símptomes. En un 4,5% la infecció va arribar a la placenta i en un 2,5% hi va haver aquest atac massiu que va acabar en mort fetal.

La notícia positiva de l’estudi és que en un 95% de les infectades el virus no va arribar a la placenta. També que probableme­nt en realitat el nombre és inferior, ja que es tracta d’una mostra petita de casos buscats, que havien sorprès els metges. “Però la necrosi d’aquesta capa de trofoblast­s tan massiva no l’havíem vista mai. No s’assembla a altres infeccions. En canvi, reprodueix el que es veu als pulmons de pacients de covid amb infecció molt greu”, explica Alfons Nadal, patòleg de l’hospital Clínic i investigad­or de l’Idibaps, que ha liderat l’estudi dels tres hospitals.

Els trofoblast­s de la placenta tenen en comú amb el teixit que es necrosa als alvèols pulmonars un gran nombre de receptors ACE2. “És el receptor més utilitzat pel virus per infectar la cèl·lula, i el que veiem és que aquest receptor és molt més ubic del que es pensava”, afegeix l’expert.

La troballa no és única, altres centres del món han anat pu

unes cèl·lules fonamental­s en el funcioname­nt de la placenta,

Miometri

...i la placenta, en lloc de ser esponjosa, s’endureix.

blicant sospites i casos semblants des de principis d’any. Els tres equips catalans van lliurar al maig els seus resultats a la revista Modern Pathology i s’acaba de publicar el treball. Però la demostraci­ó de les seqüeles a la placenta de la covid és contundent.

Les gravíssime­s conseqüènc­ies de la infecció en aquest 2,5% d’embarassos amb covid no es relaciona amb la fase de la gestació en què s’ha infectat la dona. Algun dels casos greus va passar al principi, i d’altres, en canvi, en un estat molt avançat. Tampoc no es relaciona amb la gravetat de la covid en la pacient: alguna de les que van patir la mort del fetus no tenia símptomes ni estava ingressada. I el desenllaç tampoc no es pot vincular a hipertensi­ó o bé altres malalties que posen en perill la placenta o l’embaràs. Ho va fer el virus SARSCoV-2 ell solet.

I en va tenir prou amb una setmana d’infecció. “La mort fetal passa pel volum de teixits infectats”, explica Nadal. “No sabem si hi pot haver diferèncie­s per l’estat immunitari de la pacient o si hi han pogut influir variants del virus”, matisa.

La placenta és un òrgan esponjós, elàstic, que es va adaptant a l’embaràs i està programat per morir al cap de nou mesos. La capa de trofoblast­s és l’encarregad­a d’aquest intercanvi de nutrients, oxigen i neteja entre el fetus i la mare. Quan es produeix un problema vascular, per exemple, hi pot haver un infart placentari i llavors pot morir part de la placenta o tota, “però és tot el teixit, el que mor. En aquesta infecció

només mor la capa trofoblàst­ica”, detalla Nadal.

La capa de cèl·lules essencial “s’endureix i s’aplana i ja no pot fer aquest intercanvi de nutrients i oxigen”, descriu el patòleg. I si l’afectació és petita, el fetus continua endavant; si és massiva, no sobreviu.

A Catalunya fins a l’agost hi havia registrade­s 549 gestants que havien estat ingressade­s a

Una capa de cèl·lules essencials per nodrir el fetus, els trofoblast­s, es necrosen quan s’infecten

L’extensió de les lesions sorprèn els patòlegs i recorda el que passa als pulmons amb covid

l’hospital per covid. D’aquestes dones, 52 van necessitar passar per l’uci.

El seu risc d’agreujamen­t es calcula que és de 23 vegades més, per la qual cosa la vacunació de les embarassad­es es considera de màxima prioritat.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain