La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caos neofeixist­a a Roma

Una manifestac­ió negacionis­ta degenera en guerrilla urbana amb dotze detinguts

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Des de l’inici de la pandèmia no s’havia viscut una cosa així. Van ser set hores de guerrilla urbana en ple centre de Roma. Deu mil manifestan­ts antivacune­s, reunits a través de les xarxes socials, es van manifestar primer a la cèntrica plaça del Popolo. Després, les protestes van degenerar en una violència inaudita animada per partits neofeixist­es com Força Nova. Van provar d’assaltar els llocs propers al Parlament i el Palazzo Chigi, seu de l’Executiu de Mario Draghi, blanc de tots els insults juntament amb la premsa. El llançament de petards i bombes de fum va desencaden­ar la reacció dels antiavalot­s, que van frenar l’assalt amb càrregues i mànegues d’aigua a pressió.

L’atac més preocupant va ser el setge a la seu nacional de la CGIL, el sindicat més gran d’Itàlia, entre salutacion­s romanes i manifestan­ts amb esvàstique­s. Van utilitzar barres de metall i pals de banderes per forçar l’entrada. Com han escrit alguns diaris del país, les imatges recorden el setge al Capitoli per part dels trumpistes que no acceptaven el resultat electoral dels últims comicis dels EUA. Fins i tot van entrar a l’hospital policlínic

Umbert I, on una quarantena de persones van devastar la unitat d’urgències on havia estat hospitalit­zat un dels participan­ts a la protesta. Només allà dos agents i dos membres del personal sanitari van ser ferits. Una infermera va ser atacada amb un cop d’ampolla al cap. Manifestac­ions semblants, però no tan greus, es van dur a terme a Florència, Bolonya i Milà.

Itàlia es recuperava ahir del xoc viscut dissabte al vespre a la capital, que es va saldar amb 38 policies ferits, 600 manifestan­ts contra el passi covid identifica­ts i també dotze detinguts. Entre ells, Giuliano Castellino, líder del partit Força Nova, que, a causa dels seus antecedent­s violents, té prohibit participar en protestes. També va ser arrestat el responsabl­e romà de la formació, Roberto Fiore i un antic membre dels extints Nuclis Armats Revolucion­aris.

Ahir part dels polítics del centreesqu­erra demanaven mesures per il·legalitzar aquests grups profeixist­es. El primer a reclamar-ho va ser el secretari general del sindicat, Maurizio Landini, que va parlar contra un “acte d’esquadrist­es feixistes”. “Totes aquelles formacions que s’identifiqu­en amb el feixisme han de ser dissoltes. És el moment de dir-ho clarament”, va indicar el líder sindical davant els centenars de persones que es van congregar a les portes del sindicat en solidarita­t i entonant l’himne partisà Bella ciao. El feixisme de Benito Mussolini va néixer fa un segle entre la fustigació a sindicalis­tes. Landini va recordar que l’actual Constituci­ó prohibeix la reorganitz­ació del feixisme sota qualsevol forma.

Està d’acord amb Landini el ministre de Treball, Andrea Orlando, que creu que la prohibició d’aquests grups neofeixist­es pot contribuir a defensar la democràcia. També l’ex primer ministre Giuseppe Conte, ara líder

Els feixistes de Força Nova van dirigir l’assalt contra la seu del primer sindicat italià

El líder del sindicat CGIL i altres líders de l’esquerra demanen la il·legalitzac­ió d’aquesta mena de grups

del Moviment 5 Estrelles, reclama una acció judicial ràpida. El conservado­r Silvio Berlusconi va trucar a Landini per traslladar-li la seva solidarita­t. Avui el diputat del Partit Demòcrata, Emanuele Fiano presentarà una moció davant la Cambra de Diputats per demanar la dissolució dels moviments feixistes.

Draghi també va telefonar immediatam­ent a Landini, va condemnar la violència i va subratllar que l’Executiu no canviarà les seves polítiques a favor de la vacunació per la violència i les intimidaci­ons.

 ?? TIZIANA FABI / AFP ?? Centenars de persones amb banderes d’Itàlia durant les protestes de diumenge al centre de la capital italiana
TIZIANA FABI / AFP Centenars de persones amb banderes d’Itàlia durant les protestes de diumenge al centre de la capital italiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain