La Vanguardia (Català-1ª edició)

Milers de polonesos es manifesten per reclamar la permanènci­a a la UE

La sentència del Constituci­onal ha obert una greu crisi institucio­nal

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia

Milers de persones es van manifestar ahir a Varsòvia i altres ciutats poloneses per expressar el seu rebuig a la recent sentència del Tribunal Constituci­onal que determina que la legislació comunitàri­a no preval sobre les decisions de l’Alt Tribunal polonès. La sentència ha col·locat Polònia en una profunda crisi constituci­onal, fins al punt que es parla ja de la seva sortida de la Unió Europea, és a dir, del Polexit.

“Nosaltres sí que ens quedem a Europa!” van cridar ahir centenars de milers de polonesos als carrers i places de Varsòvia, Gdansk, Katowice, Poznan, Cracòvia, Wroclaw, Szczecin i altres ciutats, grans o petites, per manifestar la seva voluntat que Polònia continuï formant part de la Unió Europea. Els manifestan­ts van expressar el seu rebuig contra la creixent deriva antieurope­a del govern ultraconse­rvador.

Al Castell Reial de Varsòvia, entre una marea de banderes poloneses i europees onejant sobre la multitud, el líder liberal i expresiden­t del Consell Europeu, Donald Tusk, va expressar la seva “alarma davant la decisió del partit governant de treure’ns de la Unió Europea; defensem una Polònia sobirana, europea, democràtic­a, governada per la llei i honesta, trepitjada avui per un Govern usurpador sense consciènci­a, ni moral”.

Després de Tusk, una llarga llista de polítics, activistes socials, feministes, escriptors, músics, actors, i fins i tot veterans de la resistènci­a contra els nazis durant la Segona Guerra Mundial, van desfilar al mateix escenari durant una hora i mitja.

“Invaliden la nostra Constituci­ó, ens prenen la democràcia, i ara ens volen arrabassar els valors d’Europa” – clamava a la ciutat de Wroclaw Wladyslaw Frasyniuk, viva llegenda del moviment anticomuni­sta Solidarnos­c dels anys vuitanta. “No penso mossegar-me la llengua. Que se’n vagin a fer punyetes!” cridava el popular líder. A més dels partits de la dreta liberal, el rebuig de la decisió de l’Alt Tribunal és compartida per organitzac­ions de la societat civil, de defensa de la democràcia i, en especial, del moviment Vaga de Dones, que demana la derogació de les lleis que coarten l’avortament al país.

La sentència del tribunal,

Els manifestan­ts tenen por que la deriva del partit al Govern els acabi fent fora de la Unió

que el Govern ha convertit en instrument de supervivèn­cia política, indigna els polonesos si es considera la veracitat de les enquestes, que asseguren que prop d’un 80% de la població manifesta el seu desig de continuar a la UE.

A ningú que no sigui incondicio­nal partidari del partit ultraconse­rvador al Govern no se li escapa el fet que l’Alt Tribunal ha complert l’ordre del partit governant Dret i Justícia. Ni que la sentència de divendres serveix al Govern per blindar la seva reforma del poder judicial, que des de fa uns quants anys l’enfronta a les institucio­ns de Brussel·les.

La reforma de la justícia, amb lleis denunciade­s per l’oposició i tot el gremi de juristes com a anticonsti­tucionals, suposa la liquidació de la independèn­cia del poder judicial mitjançant la seva revisió completa, des del Tribunal Suprem fins als tribunals de justícia de base. La reforma sotmet també els jutges polonesos al poder del poder executiu amb l’amenaça de patir càstigs disciplina­ris, incloent-hi la inhabilita­ció.c

 ?? MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP ?? Una imatge del sindicalis­ta Lech Walesa, que es va adreçar als manifestan­ts a la ciutat de Gdansk
MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP Una imatge del sindicalis­ta Lech Walesa, que es va adreçar als manifestan­ts a la ciutat de Gdansk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain