La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’opi enriqueix els talibans

-

L’Afganistan també és una guerra per l’opi, i la insurgènci­a ha cobrat milions de dòlars als agricultor­s que conreen la rosella, de la qual el país és el principal productor mundial.

de la insurgènci­a des d’una de basada en la ideologia a una altra de cada vegada més impulsada pels guanys.

Peters agrega que els talibans tenien un comitè financer encarregat de blanquejar els seus guanys de la droga. Segons els informes que va recollir, Karachi (Pakistan) era el lloc on es transferie­n els fons per comprar armes, utilitzant també el tradiciona­l sistema de la hawala, que mou diners en efectiu, fet que, per tant, fa difícil avaluar l’import d’aquestes operacions.

La Unodc és més prudent en manifestar-se sobre la relació dels talibans amb el tràfic de drogues, però portaveus de l’oficina van explicar que han constatat el cobrament d’impostos sobre la venda d’opi anualment des del 2017 per part d’“agents no estatals, inclosos els talibans”. El 2019, més d’un terç dels caps dels pobles on es conrea la rosella van informar la Unodc que els seus agricultor­s van pagar tributs a “actors no estatals d’aproximada­ment un 6% sobre les vendes de rosella, principalm­ent als talibans”. Els tipus impositius variaven àmpliament, i la majoria dels valors informats oscil·laven entre un 2% i un 10% de les vendes.

Si els ingressos de la fabricació i el tràfic d’opiacis es gravessin de la mateixa manera, podrien haver generat un total de 61 a 113 milions de dòlars per als actors no estatals, majoritàri­ament talibans el 2019. El 2017, un any pic en el cultiu de rosella, es va estimar que els actors no estatals, els talibans inclosos, van obtenir uns 74 milions de dòlars per les vendes d’opi i possibleme­nt un total de 220 a 350 milions de dòlars per la fabricació i el tràfic d’opiacis en general, sempre segons les fonts d’Unodc consultade­s per La Vanguardia.

El conflicte afganès té molts vessants, però en vista de les dades, l’Afganistan és també la guerra de l’opi, i els talibans se’n beneficien.c

Els talibans es van finançar amb el tràfic de drogues, segons informes internacio­nals

 ?? REZA / GETTY ?? Els camps de rosella donen feina a molts jornalers a l’Afganistan, fins i tot menors
REZA / GETTY Els camps de rosella donen feina a molts jornalers a l’Afganistan, fins i tot menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain