La Vanguardia (Català-1ª edició)

Podem es reorienta com a eix d’un front ampli per desbancar el PSOE

Belarra planteja recuperar per al 2030 la sobirania industrial des del sector públic

- PEDRO VALLÍN Madrid

La universita­t de tardor de Podem es va tancar ahir i va consolidar la reorientac­ió del projecte, que ha deixat de ser la formació de resistènci­a partisana amb què Pablo Iglesias va evitar el naufragi el 2019, per postular-se com a eina al servei d’un front ampli al voltant de Yolanda Díaz, l’objectiu del qual és desbancar el PSOE com a primera força progressis­ta del país. “Hem de treballar amb totes les nostres forces per enfortir i ampliar el nostre espai polític. Sota el lideratge de Yolanda Díaz toca parlar amb tothom, amb la societat civil, amb l’acadèmia i amb altres forces polítiques per construir un front ampli que persegueix­i la primera posició”, va dir la secretària general i ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

La ministra, en la seva intervenci­ó a l’acte de tancament de quatre dies d’intensos debats sobre el present i el futur –amb especial menció a l’anàlisi colpidora que els especialis­tes José Antonio Martín Pallín, Joaquín Urías, Isabel Elbal i Javier Pérez Royo van fer a la taula Democratit­zar la Justícia – va centrar la seva intervenci­ó en la necessitat imperiosa d’una reindustri­alització en termes de recuperaci­ó de la sobirania econòmica, i va proposar, com a meta per al 2030, “una empresa pública a cada sector econòmic estratègic”, i les va enumerar: una empresa pública d’energia, una farmacèuti­ca, una empresa estatal de telecomuni­cacions i una banca pública.

No va ser un passatge trivial del seu discurs, orientat als objectius de la pròxima dècada –Agenda 2030 és al nom de la seva cartera, però alhora, com hem vist aquest cap de setmana a Espanya i Itàlia, també és un objectiu a fer caure pels moviments d’ultradreta–, i de fet Belarra va subratllar la necessitat de polítiques econòmique­s estratègiq­ues per al futur immediat: “L’onada de crisi que vivim a escala global amb els combustibl­es, els aliments, l’electricit­at o el transport, no són situacions aïllades, sinó part d’una crisi de sistema que estem vivint”, una crisi que ve provocada, va desenvolup­ar, pel col·lapse del model neoliberal. Tot i això, va advertir, contra les exèquies que es formulen a mig món per la memòria dels Chicago Boys –apel·latiu que van rebre els fundadors del dogma neoliberal– encara es regiraran “les elits econòmique­s”. Va al·ludir als fons d’inversió –“hem de frenar la invasió de fons voltors”– que avui copen l’Ibex-35, però es va aturar en el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez-Galán, a qui va acusar d’amenaçar el Govern central per les mesures per abaixar la factura de la llum. “Em nego que un oligopoli com l’elèctric, en mans de poders privats, torni a posar un país de genolls”, va reblar.c

 ?? DANI DUCH ?? Ione Belarra durant la seva intervenci­ó a la universita­t de tardor
DANI DUCH Ione Belarra durant la seva intervenci­ó a la universita­t de tardor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain