La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El PP té per a Catalunya un projecte diferent del de Vox”

President del PP català

- ENTREVISTA JULIO HURTADO Barcelona

Alejandro Fernández defensa que el PP no s’ha acostat alestesisd­eVoxa la convenció ideològica i afirma que a Catalunya hi ha “sintonia amb la direcció” de Pablo Casado, per la qual cosa rebutja el “clixé” de partit sucursalis­ta.

El PP ha assumit el pla de Vox per a Catalunya?

No. El PP ofereix un projecte netament constituci­onal. Nosaltres no plantegem la il·legalitzac­ió dels partits independen­tistes ni la suspensió de l’Estat autonòmic.

A València es va parlar de recentrali­tzar competènci­es... No es tracta de recentrali­tzar, sinó de respectar l’ordre constituci­onal. Les competènci­es són convingude­s: la titularita­t és estatal, i si la gestió no és òptima l’Estat té la responsabi­litat de fer complir la llei.

El País Basc acaba d’assumir la gestió de les presons...

Sí, però aquí s’ha vist que han estat com el Corral de la Pacheca durant molts mesos.

Hi ha qüestions socials com l’eutanàsia o l’avortament en què el PP sembla que ha endurit el discurs, últimament.

No podem defugir els debats de les idees. El Partit Republicà té una tradició de debat ideològic i de pluralitat de visions del món enorme. També es dona al PP. És saludable. No ens podem doblegar davant tot el que digui l’esquerra. El principi és anar sempre a favor de la vida. És una barbaritat que les menors puguin avortar sense que ho sàpiguen els pares.

Com resol el PP aquesta pluralitat interna de què parla? No s’expressa igual la dreta a Galícia, que és regionalis­ta i conservado­ra, que a Llevant o Madrid, on és més liberal i espanyolis­ta. Per guanyar a Espanya cal fer la síntesi.

No sent que el seu partit sacrifica Catalunya per provar de tornar a la Moncloa?

El que es va dir a la convenció s’havia parlat amb nosaltres. No suporto els clixés en política. M’agraden les idees. Plantegem un triple enfortimen­t: el de l’Estat, el del constituci­onalisme i el del centredret­a liberal entorn del PP, un espai que va ser hegemònic abans que l’agenda política estigués controlada per la CUP.

I com es proposa de recuperar l’espai perdut?

No s’han de fer grans girs. El PP va tenir un cicle de resultats extraordin­aris a Catalunya que es va trencar amb el procés sobiranist­a. De mica en mica estem recuperant la confiança de l’electorat constituci­onalista. Ja no existeix el vot captiu. Les enquestes revelen un creixement sòlid.

Casado va dir que portaria Carles Puigdemont a Espanya

El debat ideològic “La pluralitat interna és saludable, no ens podem doblegar davant l’esquerra”

L’independen­tisme “No hi ha distensió, sinó un canvi d’estratègia per erosionar Espanya”

des de l’últim país d’Europa... Cadascú entén el que li sembla bé. Es referia a la democràcia espanyola, un dels tres poders de la qual té assignada aquesta missió.

En quina mesura han contribuït els indults a asserenar els ànims a Catalunya?

Els indults no han canviat l’ambient polític, com es va veure fa uns dies en l’atac a la carpa de S’ha Acabat a l’Autònoma.

En res?

El que hi ha és un canvi d’estratègia del separatism­e, que no aposta per les grans mobilitzac­ions sinó pel deterioram­ent de les institucio­ns democràtiq­ues espanyoles desprestig­iant la corona, la justícia i les forces de seguretat de l’Estat.

Així doncs, no n’espera res, de la taula de diàleg?

En aquesta taula l’únic que hi he sentit per part del separatism­e és insultar la democràcia espanyola, com si Espanya fos un Estat feixista, quan és una de les 19 democràcie­s plenes del món. I per desgràcia Pedro Sánchez i Podem estan col·laborant en aquesta estratègia de desprestig­i, que ja no és la primavera catalana de l’ANC.

Però ERC sembla que abraça posicions més pragmàtiqu­es... Els líders d’ERC estan tot el dia dient que la policia espanyola és feixista, que Espanya és una dictadura i que la justícia és corrupta. Cregui’m, com a endeví de la política catalana l’encerto força sovint. Hi ha un canvi d’estratègia. No hi ha distensió ni desmobilit­zació.

Vostè es declara hereu de la família política europea d’Angela Merkel. Per què rebutja

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Alejandro Fernández davant la seu del PP a Barcelona, presidida per una imatge de Miguel Ángel Blanco
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Alejandro Fernández davant la seu del PP a Barcelona, presidida per una imatge de Miguel Ángel Blanco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain