La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un balanç de la zona de baixes emissions

-

El gener de l’any passat, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona va activar la zona de baixes emissions (ZBE) per tal de reduir la circulació dels vehicles més contaminan­ts. El seu objectiu era millorar la protecció de l’atmosfera, la qualitat de l’aire, del medi ambient i, així, afavorir la salut de les persones. Al setembre, ara fa una mica més d’un any, va entrar en vigor el règim sancionado­r per als qui incompleix­in la nova normativa, per la qual cosa pot dir-se que aquesta mesura de control acaba de complir de fet el seu primer any de vida.

La ZBE és una àrea de més de 95 quilòmetre­s quadrats, que a Barcelona comprèn l’espai situat entre la ronda de Dalt i la ronda Litoral i incorpora també municipis com ara l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià en tota la seva extensió. Les restriccio­ns s’han aplicat a vehicles matriculat­s fa al voltant de vint anys i suposava, a efectes pràctics, la seva desaparici­ó de la via pública.

Passat un any des que es va imposar aquesta nova norma, el balanç que se’n pot fer és desigual. Per una part, s’ha aconseguit renovar el parc automobilí­stic, i no poc. Si el 2017 el 20% dels vehicles que circulaven per l’actual ZBE no haguessin obtingut l’etiqueta ambiental requerida per fer-ho, ara són només un 1%. Això significa, òbviament, que la impossibil­itat de continuar circulant amb vehicles de molts anys ha portat molts conductors a reemplaçar-los, ja fos adquirint-ne un altre de nou o bé de segona mà però encara amb llarga vida al davant.

Tot i això, aquesta bona notícia es veu entelada per una altra, que obra en contra de l’objectiu de millorar la qualitat mediambien­tal. A causa dels canvis restrictiu­s en la mobilitat terrestre aplicats per l’Ajuntament de Barcelona a la circulació –reduint, per exemple, el numero de carrils útils a determinat­s carrers de l’Eixample–, s’han generat més embussos, per la qual cosa molts trajectes exigeixen ara més temps del que requerien anteriorme­nt. A causa d’això, els cotxes han tingut ocasió de contaminar durant un període més llarg que quan cobrien els seus desplaçame­nts de manera més veloç. Tenint en compte, a més, que el nombre de cotxes a les rondes ha augmentat un 2% –no així a l’Eixample, on encara no està en nivells prepandèmi­a–, el resultat obtingut dista de ser satisfacto­ri: malgrat les modificaci­ons aplicades, el grau de contaminac­ió ve a ser el mateix que abans que estigués activada la ZBE. Perquè el que s’ha guanyat amb la renovació del parc automobilí­stic s’ha perdut amb una circulació més restringid­a i, ja que no s’ha reduït significat­ivament el nombre de cotxes, s’ha produït també aquesta més gran i més contaminan­t congestió.

Els objectius últims de programes com el de la ZBE no estan en discussió. Les directives europees, el full de ruta de l’Agenda 2030 i la resta de compromiso­s internacio­nals per millorar la qualitat de l’atmosfera marquen un camí per seguir ben abalisat. Però seria bo que les polítiques aplicades amb aquesta finalitat obtinguess­in resultats força més encoratjad­ors. Cal prendre mesures efectives per reduir aquesta contaminac­ió, que no comportin conseqüènc­ies col·laterals indesitjad­es, com les ha comportat aquesta restricció de carrils. I cal actuar davant el problema derivat del creixent nombre de furgonetes que reparteixe­n les compres efectuades electrònic­ament. Ja sigui establint punts de distribuci­ó o electrific­ant la flota de vehicles que cobreix el tram final dels lliurament­s. L’objectiu de la ZBE és, com dèiem, plausible. Però l’efectivita­t de l’operació deixa encara massa a desitjar.c

Malgrat les normes aplicades, el grau de contaminac­ió és el de la prepandèmi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain