La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moviments en la política francesa

-

Sense ser encara candidat oficial, la irrupció de l’assagista i tertulià televisiu ultradretà Éric Zemmour està agitant la política francesa a sis mesos de les eleccions presidenci­als. Aquest escriptor i polemista pot alterar substancia­lment la cursa a l’Elisi si confirma la seva candidatur­a i, com ja indica algun sondeig, avança Marine Le Pen en intenció de vot.

L’estrella de la presidenta del Reagrupame­nt Nacional (RN) s’està apagant. Es presenta per tercera vegada, i probableme­nt última, a la presidènci­a i s’ha trobat amb algú que l’ha avançat per la dreta i que parla en to apocalípti­c i sense embuts sobre el futur de França, llançant missatges radicals sobre el perill de guerra civil, el declivi de la nació, la incompatib­ilitat entre la República i l’islam i contra la immigració. Consignes que calen en molts dels votants tradiciona­ls que ha tingut Le Pen però també en molts altres de la dreta tradiciona­l fins ara reticents a votar la líder del RN.

Zemmour, de 63 anys i nascut en una família jueva assentada a Algèria, vesteix els seus arguments amb una pàtina d’intel·lectualita­t i erudició no sempre certes per vendre un discurs racista i xenòfob. Està recaptant fons privats i buscant les firmes de 500 alcaldes per poder postular-se a l’Elisi. Es declara gaullista, sobiranist­a i oposat al dret de reagrupame­nt familiar. És contrari al matrimoni homosexual, al feminisme i defensa la teoria anomenada del “gran reemplaçam­ent”, l’existència d’un pla per substituir la població autòctona francesa per una altra d’origen africà i de confessió musulmana. Creu inútil la Unió Europea i és partidari de reinstaura­r la pena capital.

L’esquerra l’odia i la dreta està començant a témer-lo. El seu nom és a totes les enquestes sense ser encara candidat i s’ha disparat deu punts a compte de Le Pen, col·locant-se en segon lloc darrere de Macron. Molts votants lepenistes consideren votar Zemmour perquè estan convençuts que és impossible que la presidenta del RN assoleixi en una segona volta el 50% dels vots.

Aquest ascens meteòric és la conseqüènc­ia de ser un provocador encara que, a sis mesos de les presidenci­als, caldrà veure si el seu recorregut electoral es confirma. Però de moment la irrupció de Zemmour, en gran manera un producte mediàtic, sobretot televisiu, està causant un terratrèmo­l en la política francesa. Ha deixat Le Pen descol·locada i també podria partir en dos el vot de dretes nacionalis­ta i facilitar així la reelecció d’un Macron que ja ha començat a marcar distàncies amb els missatges de Zemmour, afirmant que la vocació històrica de França és “universali­sta i generosa”.c

La irrupció d’Éric Zemmour descol·loca Le Pen i podria facilitar la reelecció de Macron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain