La Vanguardia (Català-1ª edició)

Laurence ielrei

- Núria Escur

L’octubre del 2018 Laurence Debray, l’autora que ho ha capgirat tot amb el llibre de l’emèrit, va ser a Barcelona. Presentava Hija de revolucion­arios, que no era més que un llibre en què retreia als seus progenitor­s que els hagués interessat més la lluita armada que la seva filla.

El seu pare (segons relatava embolicada amb seda i un gest misteriós que no l’abandona), el filòsof parisenc Régis Debray, i la seva mare, l’antropòlog­a veneçolana Elizabeth Burgos, van abraçar la causa revolucion­ària de Fidel Castro. En casar-se, en lloc d’anells es van intercanvi­ar un passaport francès.

L’any 1967 en Régis va ingressar a la guerrilla del Che, però aviat va ser acusat de traïció (diuen que el va delatar) i condemnat a trenta anys de presó. Només n’hi va estar quatre, la diplomàcia francesa el va auxiliar. Oriana Fallaci va quedar fascinada en entrevista­r un home que fins aleshores només parlava amb el funcionari que li portava el menjar.

Explicava Laurence –i no puc evitar enllaçar-ho amb la seva passió pel rei Joan Carles– que sempre s’havia sentit òrfena de pare. “Quan jo vaig néixer els meus pares vivien cadascú a casa seva, enmig d’un caos de llibres i dossiers. I no els importava res més. Jo vaig ser un accident en la seva vida”.

A això atribueix Laurence Debray (París, 1976) el seu escepticis­me polític. “A mi ja ningú no em pot fer somiar, m’he construït contra els meus pares (la política era la seva religió) i soc hermètica respecte a qualsevol ideologia. No crec en els partits com a res eficaç”.

Simone Signoret va ser la seva padrina (“ella em va ensenyar a rentar-me les dents i utilitzar perfum”) i Yves Montand va proposar que la bategessin Laurence per evitar Florence (per la filla de Malraux). Va viure en una bombolla fins als seus campaments (comunistes a Cuba), Sevilla, Londres, Nova York... i Semprún li va donar ales per escriure sobre el rei.

Hi ha alguna cosa en el seu relat que grinyola i sona a fabulació, un tret que, segons el passat que ella ens va confiar, porta –això sí, amb molt charme– imprès a l’ADN. Sempre que veu el seu pare vol preguntar-li: “Com un superburgè­s com tu es va fer revolucion­ari?”. Devia ser difícil ser pare i conspirado­r.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain