La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nit de vigília i angoixa a La Palma

Alguns veïns abandonen els seus habitatges per la por de ser evacuats després del trencament del con del volcà

- SILVIA FERNÁNDEZ Las Palmas de Gran Canaria

La nit de dissabte a diumenge va ser “dura” als barris pròxims al volcà de l’illa de La Palma. Les explosions van augmentar en intensitat i van generar vibracions a terra i finestres en un radi de fins a sis quilòmetre­s.

Agafar el son era impossible per unes condicions de soroll “insuportab­les” per a la majoria dels veïns, sobretot dels barris de Tacande de Arriba, Tacande de Abajo, Tajuya i La Laguna. A aquesta situació s’hi va unir la “incertesa” davant l’avanç de les noves colades que s’havien format dissabte a la matinada després de caure una paret del con principal del volcà i que van fluir amb velocitat i arrossegan­t blocs de material de la mida “d’una casa de tres pisos”, segons va informar l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME).

Molts veïns de La Laguna van decidir desallotja­r casa seva de manera voluntària i sense ordre de les autoritats davant la previsió que la colada de lava que més preocupa s’acostés a la nit als seus habitatges i haguessin d’evacuarlos d’urgència. Després d’una anguniosa nit de vigília, ahir semblava que aquesta llengua de lava s’allunyava de La Laguna després d’haver devastat el que quedava dret de Todoque, just dues setmanes després que la seva església, que s’havia convertit en el símbol de resistènci­a d’aquest poble, caigués engolida per la lava. Un bar, uns quants habitatges i la farmàcia van sucumbir i van quedar sepultats. Ja no queda rastre de Todoque.

El director tècnic del Pla de Prevenció del Risc Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va explicar ahir que la colada més preocupant s’ha dividit en dos ramals. Un és el que ha arrasat el que quedava de Todoque i ahir es dirigia, paral·lel a la colada primigènia, cap al mar per una zona de cultius de plàtan. L’altre ramal de lava s’ha endinsat en el polígon industrial del Callejón de la Gata (Los Llanos de Aridane) i al seu camí ha arrasat una trentena d’habitatges i naus industrial­s. Segons va indicar Morcuende, aquest ramal avança a una velocitat de cinc metres per hora i ahir se situava a la capçalera de la cimentera del municipi. La lava s’acostava a una “miniconca” i s’està monitorant per si, després de superar aquest clot, canvia de recorregut i genera “complicaci­ons”, com va advertir el director tècnic del Pevolca.

Les noves colades han ampliat l’amplada que ocupa la lava i que arriba ja al quilòmetre i mig. Segons les dades de l’Ajuntament de La Palma actualitza­des ahir a la una del migdia (hora de les Canàries), són ja gairebé 580 les hectàrees de l’illa afectades, amb un perímetre de gairebé 45 quilòmetre­s. Són a més gairebé 1.200 les edificacio­ns destruïdes per la fúria del volcà en 21 dies d’erupció. La lava que ha estat emesa fins ara en aquesta erupció oscil·la entre els gairebé 40 milions de metres cúbics que estima l’Institut Volcanològ­ic de Canàries (Involcan) i els 60 d’un programa d’observacio­ns per satèl·lit, segons va indicar ahir la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco.

L’angoixa i la tristesa dels veïns de La Palma augmenten perquè no veuen un final mentre creix cada dia la devastació. L’augment de la sismicitat les últimes 24 hores tampoc no ajuda a tranquil·litzar.

Les hectàrees afectades s’eleven a 580 i les colades de lava s’estenen sobre un ample d’1,5 quilòmetre­s

Fins a les quatre de la tarda s’havien detectat prop de 80 sismes, dels quals gairebé 30 van tenir una magnitud superior a 3 i van ser sentits per la població. Des del Pevolca es resta importànci­a a aquests sismes que es vinculen al procés eruptiu i no a l’obertura d’una nova boca als municipis on es localitzen (Fuencalien­te i Maça, fonamental­ment). Tot i això, alguns veïns han optat per marxar per la por del que pugui passar.

La qualitat de l’aire es va mantenir ahir com a “raonableme­nt bona” i no s’han superat ni els nivells màxims de partícules en suspensió ni de diòxid de sofre. Sí que s’espera per avui un canvi de vent que portarà el núvol de cendra de la posició actual cap a l’aeroport, cosa que en perjudicar­à l’operativa. També podria afectar els aeròdroms de Tenerife.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, que va visitar ahir La Palma, va assegurar que el Govern d’Espanya “no regatejarà res” a l’illa. “El meu reconeixem­ent als que pateixen. És molt dur decidir en 15 minuts què has fer amb la teva vida”, va indicar Robles.c

 ?? GETTY IMAGES / GETTY ?? El barri de La Laguna dissabte a la nit, quan molts veïns van marxar de casa seva per la por que la lava hi arribés de matinada
GETTY IMAGES / GETTY El barri de La Laguna dissabte a la nit, quan molts veïns van marxar de casa seva per la por que la lava hi arribés de matinada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain