La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eurocambra demana de prohibir els sistemes de vigilància massiva amb IA

També vol que no es puguin implementa­r sistemes de puntuació social

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

El Parlament Europeu va votar dimecres a favor de prohibir permanentm­ent l’ús de sistemes de vigilància massiva de la població basats en paràmetres biomètrics i intel·ligència artificial (IA), com per exemple el reconeixem­ent facial.

De fet, el parlament el que va fer va ser ratificar –amb 377 vots a favor i 248 en contra– l’informe sobre aquesta qüestió elaborat per la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d’Interior (LIBI) del Parlament.

A l’esmentat document, es demana a la Comissió Europea que s’“implementi, a través de mitjans tant legislatiu­s com no legislatiu­s, i si és necessari mitjançant procedimen­ts d’infracció, la prohibició de qualsevol processame­nt de dades biomètriqu­es, incloent-hi imatges facials, amb finalitats policials que condueixi a una vigilància massiva en espais d’accés públic”.

A més a més el parlament demana que la Comissió “deixi de finançar la investigac­ió o el desplegame­nt biomètric o els programes que puguin donar lloc a una vigilància massiva indiscrimi­nada en els espais públics”.

En aquest sentit, els eurodiputa­ts es van centrar en un controvert­it projecte d’investigac­ió finançat per la Unió Europea (UE) per crear un detector de mentides ‘intel·ligent’ basat en l’anàlisi d’expression­s facials i pensat per ajudar en el control de fronteres (anomenat iBorderCtr­l), el desenvolup­ament del qual creuen que s’hauria d’interrompr­e.

Actualment a Europa ja hi ha cossos policials que utilitzen bases de dades privades de reconeixem­ent facial, com el sistema d’intel·ligència artificial creat per la start-up dels Estats Units Clearview –denunciada a cinc països per alimentar-se amb fotos de persones robades d’internet–, que els eurodiputa­ts també van demanar que es prohibís, ja que pensen que la vigilància policial predictiva també s’hauria de prohibir.

A totes aquestes demandes els eurodiputa­ts van afegir que no es puguin implementa­r sistemes de puntuació social que s’utilitzen per qualificar els ciutadans en funció del seu comportame­nt o personalit­at, com ja passa a la Xina.

Finalment, la resolució adoptada també fa referència al biaix algorítmic. Segons els parlamenta­ris, s’ha demostrat que la IA té tendència a identifica­r erròniamen­t grups ètnics minoritari­s, persones LGTBI, persones grans i dones en taxes més altes. Per això, el document demana que aquests sistemes estiguin sempre sota supervisió humana –que haurà de prendre la decisió final– i sotmesos a una estricta regulació legal per prevenir la discrimina­ció i per garantir que es respectin els drets fonamental­s quan s’utilitzen sistemes d’identifica­ció basats en IA.

Per aquest motiu, la resolució del parlament també demana la prohibició que la intel·ligència artificial ajudi les decisions judicials, un altre aspecte molt controvert­it en què ja s’ha aplicat l’automatitz­ació, amb el risc que se cimentin i s’ampliïn els biaixos en els sistemes de justícia penal.

D’aquesta manera, els diputats reconeixen que les tecnologie­s de vigilància que utilitzen IA tenen enormes implicacio­ns per als drets i llibertats fonamental­s i també per a la privacitat dels ciutadans, i deixen clar que el reconeixem­ent de persones només s’hauria d’utilitzar en investigac­ions criminals o quan se sospiti d’un crim.

De fet, l’abril d’aquest any l’executiu de la UE va presentar

La Comissió ja va presentar un projecte de llei a l’abril, però el Parlament creu que no n’hi ha prou

un projecte de llei per regular els usos considerat­s d’alt risc d’aquesta tecnologia, que incloïa la prohibició de la puntuació social i també de l’ús de vigilància biomètrica en públic.

Tot i això, tant organitzac­ions de la societat civil com la Junta Europea de Protecció de Dades i el Supervisor Europeu de Protecció de Dades i diversos eurodiputa­ts ja van dir que la proposta de la Comissió no anava prou lluny.c

 ?? MARTINWIMM­ER / GETTY ?? A Europa hi ha cossos policials que utilitzen el reconeixem­ent facial
MARTINWIMM­ER / GETTY A Europa hi ha cossos policials que utilitzen el reconeixem­ent facial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain