La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les Maldà resisteixe­n l’onada de tancaments de comerços del centre

Les galeries del Gòtic lloguen tots els locals gràcies a la fidelitat dels barcelonin­s

- LUIS BENVENUTY XAVIER CERVERA (FOTOS) Barcelona

Les històrique­s galeries Maldà acaben de penjar el cartell de complet. No tenen més locals lliures. En aquests moments tots els seus racons acullen una aventura. De fet, l’últim espai que van llogar en aquests passadisso­s del barri Gòtic funcionava com a magatzem fins fa molt poc temps.

Les Maldà estan resistint els envits del virus en plena milla de plom, en el costat de Barcelona més castigat per l’onada de tancaments que va portar aquesta pandèmia, entre el carrer Portaferri­sa i la plaça del Pi, entre un munt de persianes abaixades i de locals disponible­s des de fa molts mesos.

Perquè, lamentable­ment, mentrestan­t, el Gòtic no acaba d’aixecar el cap, malgrat que en aquests moments els tancaments de negocis no s’estan donant al vertiginós ritme registrat fins a l’última primavera. A més, de tant en tant, apareix alguna aposta que va més enllà de les samarretes low cost.

Però les obertures de nous establimen­ts revelen que els emprenedor­s confien molt més que els turistes de pressupost ajustat tornin al centre de Barcelona a mansalva, abans o després, que ho faci la gent de la ciutat i de la resta de l’àrea metropolit­ana. Sí, aquesta història té aires de còmic de superheroi­s, de conte de fantasia, de relat pura de ciència-ficció.

Les raons de la supervivèn­cia de les Maldà són també la lliçó d’aquesta història. Aquestes galeries estan superant la pandèmia perquè es van especialit­zar, ja fa uns quants anys, i d’aquella especialit­zació que la va deslliurar de la decadència que un lustre enrere semblava imparable en va néixer una complicita­t amb un molt ampli públic metropolit­à que a l’hora de la veritat va resultar definitiva.

La gent va tornar a aquests passadisso­s així que en va tenir l’oportunita­t, així que es van reduir les restriccio­ns. A més, els propietari­s d’aquests locals van rebaixar el lloguer dels seus vistosos inquilins a la meitat fins fa poc temps, durant els mesos més durs. A la resta del centre de Barcelona, els lloguers comercials continuen generant tensions.

“No ens podem queixar, estem aguantant bé –explica Dani Robles, a El hangar galáctico, una botiga especialit­zada en els mons de La guerra de les galàxies que va obrir les portes a les Maldà fa tres anys i mig–. La clau és que les galeries es van especialit­zar al món friqui, però no s’adrecen únicament als friquis. Aquí trobes productes per als col·leccionist­es més peculiars i també detalls per a tots els públics i butxaques”. Un pin, una tassa per prendre el cafè... o un cap descomunal de...

“Si algú ha de fer un regal a algú que li agrada molt Star wars ve aquí, a les galeries –continua Robles–, encara que no sàpiga qui és Han Solo. A més, els friquis es fan grans i transmeten les seves aficions als fills. Aquest rotllo passa de generació en generació. Els dissabtes venen moltes famílies, algunes a passejar, perquè els dissabtes ens disfressem i aquests passadisso­s són un espectacle... I aquell públic de tota l’àrea metropolit­ana va tornar, així que es van aixecar les restriccio­ns, i gràcies a ells continuem aquí”.

L’especialit­zació entorn de la fantasia ha fet d’aquests passadisso­s un referent de l’àrea metropolit­ana

Els dissabtes molts hi van simplement per passejar en família, a veure els venedors disfressat­s

 ?? XAVIER CERVERA ?? La complicita­t de molts veïns de l’àrea metropolit­ana amb aquestes galeries es posa de manifest especialme­nt els dissabtes a la tarda
XAVIER CERVERA La complicita­t de molts veïns de l’àrea metropolit­ana amb aquestes galeries es posa de manifest especialme­nt els dissabtes a la tarda
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain