La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona, capital del talent ‘work-from-home’

-

A diferència del que ha passat a la gran majoria de les ciutats dels Estats Units, la gestió de la pandèmia a San Francisco s’ha vist marcada per la precaució extrema i la responsabi­litat dels ciutadans. Així, la reobertura de la ciutat va començar quan ja hi havia més d’un 70 per cent de la població local vacunada, i des del març de l’any passat les big tech encara treballen amb els seus empleats en remot i les oficines estan gairebé del tot tancades. Malgrat que és veritat que hi ha hagut alts i baixos, la gestió d’aquesta crisi a San Francisco ha posat de manifest la capacitat que tenen les societats i les empreses per coordinar-se i canviar el seu model de manera responsabl­e i eficaç sense dependre estrictame­nt (i anant sempre un pas endavant) de les pautes definides pels polítics nacionals i locals.

Després de més d’un any i mig de pandèmia, és difícil trobar models perfectes en la gestió de la crisi. Com moltes altres ciutats europees, Barcelona ha passat per diferents fases, com un pèndol, i algunes vegades ha denotat poca planificac­ió i anticipaci­ó. De totes maneres, avui dia l’èxit de la gestió de la pandèmia es mesura per la ràtio de vacunació, i en aquest cas sí que s’ha demostrat una societat barcelonin­a responsabl­e i amb ganes de reactivaci­ó. Estem en un moment en què tenir una infraestru­ctura i una societat preparades que projectin serietat i rigor donarà molta credibilit­at de cara a la futura reobertura global. No s’ha de caure a la trampa del curttermin­isme; continuar sent una referència internacio­nal en sectors diferencia­ls (com, per exemple, el Mobile World Congress) està en joc.

El work-from-home (en format parcial o complet), en què la presència a l’oficina només té sentit de manera puntual i per treballar en grup, està en auge al món tech. Aquesta tendència ha fet que s’acceleri la migració de talent de Silicon Valley a llocs com Denver o Austin, petits hubs tecnològic­s que ofereixen una alta qualitat de vida (natura, cultura, entretenim­ent...) a un cost més baix i amb sistemes fiscals favorables. La mobilitat de talent ha portat al seu torn empreses com Tesla (a Austin) a obrir oficines satèl·lit. Estem, doncs, davant un canvi de model, i una ciutat com Barcelona, amb tant per oferir, té ara l’oportunita­t de liderar aquest fenomen a Europa i convertir-se en un hub de talent i innovació. Només cal apostar-hi de veritat; el talent i les empreses vindran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain