La Vanguardia (Català-1ª edició)

McCartney li dona la culpa a Lennon

En una entrevista amb la BBC, responsabi­litza el seu col·lega mort de la ruptura dels Beatles

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

John Lennon va ser el màxim responsabl­e de la dissolució dels Beatles. Aquesta és, si més no, l’opinió de Paul McCartney, el seu company a la banda i amb qui va formar una de les parelles de compositor­s més rellevants de la història... i la relació del qual va acabar com el rosari de l’aurora.

Trencant la tesi que des de fa mig segle ha prevalgut en el sentit que va ser precisamen­t Paul McCartney qui va decidir posar el punt final a l’existència del quartet de Liverpool, el baixista i vocalista del grup assegura ara que ell volia que la formació continués, sobretot tenint en compte que, després d’estar vuit anys junts, encara estaven fent molt bona música. Això és el que diu en una entrevista de la sèrie This Cultural Life que emetrà la BBC Radio 4 el 23 d’octubre, i que el diari The Guardian va avançar ahir.

Quan el periodista de la BBC li pregunta per què va decidir marxar dels Beatles, McCartney (farà 80 anys el pròxim estiu), ell l’interromp i li diu: “Ep! Jo no soc la persona que va provocar la divisió. Oh no, no, no. En John va entrar en una habitació un dia i va dir que deixaria els Beatles. És això provocar la separació, o no?”. I després argumenta el per què volia prendre aquella decisió si “aquesta era la meva banda, aquest era la meva feina, aquesta era la meva vida”. Però va arribar un moment que la ruptura es va fer inevitable perquè Lennon “volia ficar-se al llit durant una setmana a Amsterdam per estar tranquil. I això no es podia discutir”, referint-se a la enllitada que va fer a l’Hotel Hilton de la ciutat holandesa amb la seva dona Yoko Ono com a acte pacifista. McCartney, però, no en responsabi­litza l’artista japonesa: “Eren una gran parella. Hi havia una força enorme allà”.

Aquesta entrevista apareix, si més no, aquest avenç, quan divendres vinent està prevista la publicació d’una edició especial de l’àlbum Let it be, que inclourà enregistra­ments inèdits a l’estudi durant les sessions. Aquestes sessions van ser filmades, i una part d’aquestes van donar forma a la pel·lícula Leit it be, exhibida en el seu dia amb molt d’èxit. Però centenars de fotografie­s i més de 60 hores de filmacions inèdites i de 150 hores d’enregistra­ments sonors encara no havien vist la llum... fins ara. D’una banda, aquest dimecres es publicarà The Beatles: Get back, el primer llibre oficial de la banda des de The Beatles anthology (2000), editat aquí per Libros Cúpula, amb introducci­ó de Hanif Kureishi i pròleg de l’oscaritzat Peter Jackson. I, de l’altra, The Beatles: Get back, dirigida pel mateix Jackson que ha dirigit la sèrie documental, s’estrenarà en forma de tres episodis i a Disney+ els dies 25, 26 i 27 de novembre.c

Surt una reedició de ‘Let it be’, un llibre del grup sobre el disc i, d’aquí un mes, un documental dirigit per Peter Jackson

 ?? APPLE RECORDS ?? McCartney, Starr (tapat), Lennon i Harrison, en l’últim directe
APPLE RECORDS McCartney, Starr (tapat), Lennon i Harrison, en l’últim directe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain