La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mediterràn­ia espatllada

Txema Salvans exposa la seva sèrie ‘Perfect day’ a la Fundació Foto Colectania

- JUAN BUFILL

Txema Salvans (Barcelona, 1971) exposa a Foto Colectania la seva sèrie Perfect Day, en sintonia amb l’anterior The Waiting Game, editada per RM. El títol és irònic i els migdies que ha fotografia­t durant anys, viatjant per les urbanitzad­es riberes de la Mediterràn­ia espanyola, són menys satisfacto­ris que el dia descrit en la cançó de Lou Reed. Salvans ha explorat a fons un gènere que en l’època romàntica es va poder dir paisatge amb figures, però els seus no són romàntics. Documenten llocs i represente­n paisatges socials, industrial­s, urbans, comercials, turístics, culturals o potser anticultur­als.

Aquest gènere fotogràfic del paisatge ja no natural, amb o sense figures, entès com a retrat social i antropològ­ic, té exponents internacio­nals com Andreas Gursky (el més complet), Massimo Vitali (especialis­ta en platges i natures envaïdes) i Edward Burtynsky (el més ecologista: paisatges contaminat­s). L’obra de Salvans també té relació amb la d’altres fotògrafs, com Carlos Pérez Siquier, Martin Parr, Xavier Ribas, Jordi Bernadó o Ricardo Cases. I amb la d’autors d’altres discipline­s: la comèdia distant i amb entorn modern de Tati o la irrisòria estranyesa de l’ésser humà davant el seu propi món, de Werner Herzog. I Perfect day enllaça amb la Mediterràn­ia distòpica de Futurama, dibuixat per Micharmut fa gairebé quaranta anys.

Les fotos de Salvans documenten una realitat que supera la ficció: les vacances en un món espatllat, que és el nostre. És el regne del pícnic preapocalí­ptic. Les situacions són distòpique­s i patètiques, però hi ha sentit de l’humor en la mirada i vitalitat en els personatge­s fotografia­ts. Tot passa a prop del mar, però sense el mar, tret d’algun fragment entrevist, en algunes fotos. Salvans fotografia el contracamp de la postal mediterràn­ia. Enfoca la seva càmera d’esquena al mar i el que veu són els voltants indesitjab­les del paisatge desitjat, el paisatge destruït per les diverses indústries i pels negocis del lleure.

Descriuré algunes de les seves imatges: En una piscina amb clor, aparatoses escultures de plàstic o de resina industrial en forma de grans tortugues i d’enormes peixos amb trets infantiloi­des.

Dues persones grans prenen el sol entre fanals i filats. Un home entre reixes, al costat d’un cartell que anuncia “L’Aranya Snack” i orienta el seu lector amb una fletxa vermella que assenyala cap a una gran fàbrica.

Prendre el sol sobre una runa, un dia semiennuvo­lat, al costat d’una fàbrica de ciment. Prendre el sol d’esquena al mar proper, al costat de diverses papereres. Prendre el sol sense anar més enllà de l’aparcament. Prendre el sol en una zona de gespa de plàstic, just a sota d’una grua de construcci­ó d’on penja perillosam­ent una càrrega pesada.

Muntar un pícnic sense moure’s gairebé del cotxe, a mig metre d’uns murs de formigó i amb la taula plegable a pocs centímetre­s del cotxe, allà aparcat. O un pícnic a la zona portuària, a prop d’uns grans dipòsits de combustibl­e o gas inflamable.

Gandules a la platja al costat de les espectacul­ars instal·lacions de la petroquími­ca. Un home sol en un gran paisatge formigonat. Es veu només un tros de mar. La vora no és natural.

Un home en un barranc, cavant al llit d’un torrent brut, extraient un fang d’aspecte fecal o tòxic, mentre el seu company descansa sota el sol, sobre les pedres.

Un Cristo kitsch en un grafiti. Uns possibles tennistes inactius, aparentmen­t atrapats entre filats, per efecte òptic buscat i aconseguit pel fotògraf. Pacients pescadors davant una cosa semblant a un bassal, donant l’esquena absurdamen­t a una gran extensió d’aigua.

Un home blanc, molt pàl·lid, prenent el sol al costat d’una torre elèctrica, en un paisatge sec.

Una parella, mig tapada per una mala herba, al costat d’uns urinaris públics on es llegeix aquest cartell, entre línies, com un haiku: “Venta / El Sufridor/ del Asfalto”.c

 ?? MUSEU GUGGENHEIM ?? Composició 8 de Kandinski, tot un referent de la seva obra
MUSEU GUGGENHEIM Composició 8 de Kandinski, tot un referent de la seva obra
 ?? TXEMA SALVANS ?? Cartagena, de la sèrie Perfect Day
TXEMA SALVANS Cartagena, de la sèrie Perfect Day
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain