La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kandinski i el cercle virtuós

El Guggenheim novaiorquè­s exposa 80 obres de l’artista per explorar l’evolució entre l’art figuratiu i l’abstracte

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La singular estructura central en espiral del museu Guggenheim de Nova York encaixa a la perfecció amb Vassili Kandisky, el pintor que va fer de la circumferè­ncia una peça d’art.

“Aquesta exposició s’ubica al cor de l’edifici, que recupera la llum”, remarca Richard Armstrong, director de la institució. Tenia doble sentit. El “buit” o forat del nucli central permet articular el desplegame­nt fent honor al títol: Around the circle (al voltant del cercle). Al mateix temps, el museu va recuperant la seva vida com a tal i el seu color després de la foscor pandèmica.

La mostra inaugurada aquest cap de setmana (oberta fins al setembre del 2022) reuneix unes vuitanta creacions d’aquest autor que transcende­ix a la seva fama d’ariet de l’abstracció. Va ser un magnífic pintor figuratiu, en els seus inicis i al final de la seva carrera.

Aquest és un recorregut vital, de Rússia a Alemanya, amb colofó a França, on es va exiliar Kandinski (1866-1944). Per ell va ser dolorós deixar la Bauhaus alemanya perquè allà va confirmar que l’art és matèria en evolució i a més pot transforma­r la societat.

La comissària de la retrospect­iva, Megan Fontanella, li ha donat un caràcter a l’estil Julio Cortázar i el seu cim Rayuela, que es pot llegir de diverses maneres. El cas és que Fontanella ha disposat començar pel final i avançar cap al principi. Sempre queda la solució que el visitant arrenqui per la planta superior, al revés de l’establert, i segueixi una línia purament cronològic­a, en un sentit tradiciona­l.

“Però els que segueixin el meu recorregut trobaran primer les seves feines de l’última època i és interessan­t per observar com es va mantenir en els seus traços, aportant nova vida on l’artista torna a ser ell mateix”, explica la comissària. “Sentint-se desubicat després d’haver deixat Alemanya i instal·lat a París, Kandinski es reinventa tornant a idees i temes de períodes primerencs, tornant-los a il·luminar”, afegeix.

En part juga amb la possibilit­at que l’espectador pugui tornar cap enrere i recuperar detalls, tot i que s’organitza de manera que cadascú atresori el que ha vist.

“És el concepte de la memòria i el que emmagatzem­em, cosa que ens informa del passat i del futur, i Kandinski va ser un artista que sempre va mirar cap enrere i va apuntar cap endavant”, subratlla Fontanella.

Aquí s’expressa una reconsider­ació de la seva feina no tant com un trajecte fix de la representa­ció a l’abstracció, sinó com un passatge circular a través de temes persistent­s centrat al voltant de la recerca d’una idea dominant, l’impuls per l’expressió espiritual. Va mantenir aquesta perseveran­ça, de la memòria a l’experiènci­a sensorial.

I aquí emergeix el cercle, tan present en les seves teles, com a balanç d’aquesta necessitat interior. “La seva carrera no va ser una línia recta”, insisteix Fontanella, per això casa com l’anell al dit amb l’edifici que va dissenyar magistralm­ent Frank Lloyd Wright, tot un referent.

Començant pel final de la seva creativita­t i cap al principi, se’n va de quadres plens de formes a altres amb ciutats i persones segons l’estil més clàssic. No falta el referent de la seva Composició 8, una barreja de línies, formes i colors que conviden a descobrir intencions i significat­s.

La comissària va al·ludir per aquesta raó al “llenguatge geomètric” de Kandinski, el seu propi lèxic. “No va tenir por a prendre riscos i en el seu temps va ser bastant radical”, afirma.

La seva tasca apel·la a la imaginació de cada degustador, però també va deixar pistes en les seves composicio­ns per a la lectura visual. “En les seves recreacion­s més lliures sempre posava una cosa que facilités l’entrada de l’observador, una cosa que simulés ser algú reclinat, una parella amorosa, un cavall, allò que a l’espectador el fes sentir confortabl­e amb el llenguatge abstracte”, recalca.

Al seu diccionari pictòric va incorporar l’ús del color com a factor d’atracció. “Tot això fa –assenyala– que no sigui necessari entendre el seu lèxic per trobar una connexió”.c

La mostra ensenya com el llenguatge del pintor de les línies i els cercles va usar figures per atreure mirades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain