La Vanguardia (Català-1ª edició)

La moneda, dues cares

- JORGE DE PERSIA Barceloa

Le Concert des Nations Intèrprets: AcadèmiaBe­ethoven202­0, Luca Guglielmi, assistent de direcció Direcció: Jordi Savall

Lloc i data: L’Auditori (7/10/2021)

En aquesta gran proposta de Jordi Savall d’interpreta­r les simfonies de Beethoven hi ha molts elements a valorar, entre els quals, un que és punt de partida: disposar d’una gran orquestra. I de músics especialme­nt selecciona­ts per a l’ocasió, fet que suposa un pressupost molt important i difícil de compensar amb les recaptacio­ns. Un repte de pes a més, perquè l’orquestra com a tal no té continuïta­t institucio­nal i constituei­x més aviat un espai comú de coincidènc­ia per al desenvolup­ament dels objectius del gran músic català.

Fins a la Simfonia núm. 5 la feina va donar molt bons fruits, consideran­t a més que n’hem gaudit en una sala d’enormes dimensions per a aquest tipus d’interpreta­cions i amb instrument­s propers a l’original de temps del compositor.

En aquesta ocasió de les simfonies 6 i 7 la proposta va resultar molt contradict­òria. Davant l’alta sensibilit­at de la versió, molt atractiva, de la Simfonia Pastoral, la següent va mostrar el seu caràcter molt diferencia­t i la mar no era la mateixa per navegar. Les diferèncie­s entre totes dues són enormes i a la 7a es planteja el seriós problema de la concepció del ritme en què el director ja compta molt més en l’estructura orquestral. A la 6a s’hi va veure un gran treball en profundita­t, pròpia d’assajos, ja que la gestualita­t del director en el concert aporta poc. De meravella van sonar les trompes al començamen­t, gairebé immaterial­s, i més endavant es va manifestar una cuidada feina en la concepció: tènue sonoritat de primers faristols de cordes (amb sordina) contrastan­t amb la més oberta de la resta en l'Andante, magnífique­s les fustes –hi hauria tants moments a subratllar–, i una magistral tensió que va desembocar a la tempesta amb l’estímul dels vents. Així, matisos, dinàmiques molt cuidades, calidesa en el so i ric fraseig van mostrar un treball de gran sensibilit­at en concepció i en interpreta­ció.

Un altre caràcter va assumir la Simfonia núm. 7, afrontada amb un tempo molt ràpid i exigent, assumit per l’orquestra i amb escasses variacions, cosa que va imprimir –a causa de la direcció– un caràcter ferri, amb dominant rítmica terrenal, que portava el discurs cap a baix, pràcticame­nt dominat per l’escriptura del timbal. Tot molt ben interpreta­t, tret d’algun petit desajust, en mans de virtuosos. Aquí la concepció del ritme ha de ser la resultant de la seva conjunció amb el fraseig, amb els motius, les respiracio­ns, tot inexistent. El públic va agrair aplaudint dret, segurament per la seva devoció al mestre intèrpret i la vitalitat –de vegades poc musical– del discurs, però el resultat va ser el contrari del de l’anterior simfonia. I comptant amb els millors instrument­istes.En fi...c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain