La Vanguardia (Català-1ª edició)

Retorn brutal a l’elit

- LA PRÒRROGA JOAN JOSEP PALLÀS

Confirmat el ressorgime­nt del futbol de seleccions gràcies a l’impuls d’una Eurocopa amb aire postpandèm­ic i potser per això molt alliberado­ra, la Lliga de les Nacions, un invent com qualsevol altre, ha donat continuïta­t a aquesta sensació i ha suposat per a la selecció espanyola un retorn a l’elit absolutame­nt inesperat. El seu artífex és sens dubte Luis Enrique, un entrenador incòmode en segons quines latituds però de personalit­at aclaparado­ra. El seu equip va merèixer ahir un premi més gran. Guanyar, per exemple.

Més equip que França, la selecció espanyola, construïda a base de jugadors gens envanits, com si obeïssin tots un mateix patró creat per una base de dades del tècnic asturià perquè no li generin problemes, és un grup que commou pel seu compromís. En quatre dies, sense gairebé sessions d’entrenamen­t per acoblarse i amb la insolència de joves valors com Gavi o Yeremi Pino, van doblegar Itàlia, campiona d’Europa, en les semifinals, i van arraconar França, campiona del món, sense poder vèncer-la a la final no per falta de futbol ni d’energia. Va perdre mossegant la roja de Luis Enrique, com cauen els grans equips, només superada per les fuetades individual­s d’un excels Benzema i d’un Mbappé que es va beneficiar d’una interpreta­ció del fora de joc mal concebuda, ja que afavoreix l’infractor: la segona jugada que s’origina després del toc de pilota d’Eric Garcia neix contaminad­a, ja que el davanter francès s’aprofita de la seva posició prèviament avançada.

A Luis Enrique caldrà incloure’l ja a la curta llista d’entrenador­s capaços de transforma­r paisatges depriments en altres de radicalmen­t esperançad­ors. No són gaires els membres del club.

Pioner en aquest segle va ser Pep Guardiola, tècnic de gran influència com demostra que moltes de les seves innovacion­s continuen avui vigents, replicades tal qual o versionade­s per una bona col·lecció de col·legues entre els quals hi ha precisamen­t Luis Enrique. Potser s’ha oblidat per la grandesa eclipsador­a que va venir després, però, a la seva arribada el 2008, el Barça venia de tocar fons. Les decisions de Guardiola van ser trencadore­s. Va fer neteja de vells hàbits, va imposar els seus i va proclamar un nou règim que va gravitar al voltant de la pilota, sublimant el talent individual sobretot en posar-lo al servei del bé col·lectiu. Hi va haver debat al voltant de les seves ocurrèncie­s, però no es va desmarcar mai del seu propi camí perquè una de les caracterís­tiques comunes dels entrenador­s transforma­dors és que no es deixen influir. Sota pressió, principis. Després de crítiques, principis. Després d’una derrota, principis. Els sona? Efectivame­nt, Luis Enrique.

Jürgen Klopp és un altre elegit. La seva proposta va ser diferent a la de Guardiola, però va contenir un aspecte equiparabl­e: un futbol reconeixib­le adscrit a un segell personal que va donar a conèixer a Dortmund i va elevar a Liverpool. Klopp va recuperar l’orgull d’un club històric en baixa forma a través de carisma i lideratge. Va fer creure jugadors sense nom que podien ser els millors i ho va fer tan bé que ho van acabar sent. Klopp també va canviar el futbol, el va pujar de revolucion­s i li va afegir una marxa més. Veient l’Espanya de Luis Enrique, és inevitable veure-hi alguna cosa de Klopp. La pressió després de pèrdua. Les transicion­s. Passa també amb Tuchel i el seu Chelsea, híbrid compendi de Guardiola i Klopp.

El Barça, club que tant Pep Guardiola com Luis Enrique van fer guanyar sengles triplets, està avui desgraciad­ament molt lluny de tota aquesta avantguard­a, desorienta­t.

Luis Enrique és sens dubte un dels millors tècnics del moment

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain