La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luis Enrique es conté

El tècnic no va voler entrar a valorar la polèmica decisió del VAR, tot i que va assenyalar que des de la banqueta “sí que m’ha semblat que era fora de joc”

- ANAÏS MARTÍ Barcelona XAVIER G. LUQUE Barcelona

L’última Eurocopa Espanya va arribar a les semifinals a Wembley contra tot pronòstic. La victòria davant Itàlia a les semifinals de la Nations League en l’imponent San Siro va tornar a generar una il·lusió renovada banyada d’una certa incredulit­at. Jugar contra França a la final era tot un repte per a Espanya i per al seu selecciona­dor, Luis Enrique Martínez. No la va guanyar, però l’asturià es queda amb els fonaments: “Ens n’anem sense copa, però crec que hem competit de tu a tu davant la campiona del món. Al final veus la cara de tristesa dels jugadors, però tenim una medalla més a la motxilla i més experiènci­a”, va apuntar el selecciona­dor.

Sense parar de donar instruccio­ns als seus futboliste­s, Luis Enrique va saltar amb les ocasions d’Espanya. L’asturià també va celebrar el gol d’Oyarzabal, va lamentar el gol de Benzema i va protestar de manera aïrada quan el VAR no va veure cap fora de joc en el gol d’Mbappé. El que va fer pujar l’1-2 al marcador. “Des de la banqueta m’ha semblat que era fora de joc. Em moro de ganes de parlar, però fa 10 anys que soc entrenador, no ho he fet mai i em mantindré entestat a no parlar dels àrbitres ni de les coses que no puc controlar”, va apuntar.

Més explícits van ser els jugadors. “L’àrbitre ens ha dit que l’Eric ha intentat jugar la pilota començant una nova jugada. A partir d’allà s’inhabilita la jugada”, va revelar Busquets. “Tots els que hem jugat i juguem a futbol sabem que és fora de joc”, va afegir Oyarzabal. “El col·legiat em diu que m’hauria d’haver apartat i no jugar. Un defensa no es pot apartar mai en aquesta mena de jugades, espero que anul·lin aquesta norma”, va explicar un compungit Eric Garcia, avalat pels seus companys.

“Era un fora de joc clar. Però en el moment que la decisió està presa no hi ha marxa enrere.

L’equip ha lluitat per empatar”, va dir Azpilicuet­a, mentre que Laporte va insistir que ara “cal mirar endavant, som una gran selecció. Malgrat la joventut de l’equip crec que hem fet un gran partit”. “Ara ens toquen uns partits importantí­ssims de cara al Mundial de Qatar 2022”, va sentenciar Eric Garcia, que va agrair l’aposta de Luis Enrique per ell. Garcia no és l’únic beneficiat. “Estic molt orgullós de tothom. Gavi ha demostrat un altíssim nivell. No desentona, crec que fins i tot destaca, igual que Yeremi Pino o Fornals”, va apuntar Luis Enrique.

Si Del Bosque va fer la transició de l’equip campió d’Europa el 2008 de manera discreta introduint en dos anys jugadors com ara Busquets, Pedro o Piqué, l’asturià ha fet al contrari. Fins a 63 futboliste­s diferents s’han posat la roja sota les seves ordres des del 2018, i 27 d’ells eren debutants. “Ara cal pensar en Qatar 2022”, va apuntar el més veterà d’ells, el capità Sergio Busquets. L’últim representa­nt de la generació d’or va igualar els 131 partits d’Iniesta amb la selecció espanyola. “Crec que hem fet mèrits per no perdre. Però cal felicitar els campions i continuar”, va apuntar el capità, que va recollir el premi al millor jugador de la fase final de la Nations League.

Darrere seu tots els integrants de la selecció espanyola es van penjar la plata. “Felicitats”, va dir el president de la UEFA, Aleksander Ceferin, a Luis Enrique mentre li penjava el metall. “T’ha agradat?” , li va preguntar el selecciona­dor. “Moltíssim”, va respondre Ceferin. “Doncs d’això es tracta”, va sentenciar el selecciona­dor.c

El gol de la victòria de França va aixecar immediatam­ent una forta polseguera sobre si Mbappé estava en fora de joc, i per tant havia d’anul·lar-se completame­nt la jugada. L’àrbitre, l’anglès Anthony Taylor, va recórrer a l’anàlisi del VAR i finalment va determinar que l’acció era legal i que el gol havia de pujar al marcador, com així va passar.

Tot i això, en la repetició de la jugada s’aprecia que el davanter de la selecció francesa està lleugerame­nt més avançat que l’últim defensor d’Espanya, cosa que va provocar les protestes dels futboliste­s de la roja, de la majoria dels comentaris­tes de TVE i, com no, de bona part dels aficionats espanyols que opinaven a través de les xarxes socials.

Segons va aclarir Busquets després del partit, l’explicació que els va donar l’àrbitre va ser que, en el seu intent d’evitar que la pilota arribés fins a Mbappé, el blaugrana Eric Garcia va arribar a tocar-la lleugerame­nt i que allà naixia llavors una nova jugada, en què, evidentmen­t, el futbolista del Paris Saint Germain ja podia intervenir amb tota legalitat. De la mateixa manera es va expressar, i amb rotunditat, l’exàrbitre Eduardo Iturralde a la Ser. “Eric es llança per terra per intentar refusar, si toca la pilota, la jugada és gol. Si va a terra i toca la pilota, habilita el rival, perquè intenta refusar”, va comentar. Iturralde també va assenyalar que a l’inici de l’acció Mbappé “no interferei­x amb Eric Garcia, no és a prop, no és en el seu camp visual, no li disputa la pilota” i després el defensa toca la pilota. “Tot això no és que ho digui jo, és que és de manual, d’escola arbitral”, va reblar.c

M’ha semblat que era fora de joc; em moro de ganes de parlar, però no ho faré” Luis Enrique Martínez Selecciona­dor

L’àrbitre m’ha dit que m’havia d’apartar; un defensa no pot fer mai això, allà” Eric Garcia Futbolista de la selecció

 ?? FRANCK FIFE / AFP ?? El duel entre Eric Garcia i Mbappé va ser una de les constants del partit
FRANCK FIFE / AFP El duel entre Eric Garcia i Mbappé va ser una de les constants del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain