La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casa nostra

- Sergi Pàmies

Fa uns dies, el CEO (quan Esade encara no ens havia abduït, en dèiem director general) Ferran Reverter va explicar que al Camp Nou s’hi havien fet unes obres urgents per complir les mínimes normes de seguretat. La frase “El Camp Nou ens cau a trossos”, una frase que respon a una alarma basada en fets reals, corregeix l’esperança de promeses i intervenci­ons eternament posposades. A l’entrevista a RAC1, el president Joan Laporta també va marejar aquesta perdiu amb referèncie­s a l’estadi Lluís Companys o a una revolucion­ària transforma­ció del Johan Cruyff, que passaria d’un aforament de 6.000 espectador­s a un de 50.000.

Reverter i Laporta han preparat l’assemblea de compromiss­aris amb talent i eficàcia. L’ordre del dia està marcat i els culers hi arribaran preparats perquè quan els parlin d’un crèdit (només per a l’Espai Barça, de 1.500 milions d’euros) no es desmaïn entre convulsion­s pressupost­àries. Hi haurà contestaci­ó, per descomptat, però si els directius s’expliquen bé i no pateixen un atac de pànic com el de Josep Maria Bartomeu quan va evitar la votació per la modificaci­ó de l’escut, el crèdit s’aprovarà i perpetuarà l’horitzó de misteris.

Em consta que l’Espai Barça es tornarà a explicar i que mantindrà l’encant de concepte de ciència-ficció. És un espai que una generació sencera de culers ha vist en maquetes, recreacion­s en 3D i hologrames futuristes. L’hem interiorit­zat igual que Mordor, Macondo o Gotham i ara ens tornaran a parlar d’un paradís que implica un acte de fe en relació amb la gestió del temps i dels costos. A la ciència-ficció (i a la realitat), l’espai i el temps es complement­en. Al Barça, però, es manté la voluntat d’avançar més a través de la imaginació que del calendari. Passen els anys i l’Espai Barça es dissenya, es retoca, es revalua, els crèdits es multipliqu­en monstruosa­ment i els mesos, els anys i els lustres passen. Els culers podem explicar als nostres fills i néts com serà, com qui parla d’una llegenda. Però, en la pràctica, només tenim el Camp Nou per encarnar un cert orgull, tangible, de pertinença patrimonia­l.

Tot aquest rotllo ve a tomb perquè, mentre no hagin començat les obres ni s’hagi aclarit si ens arruïnaran o no, potser no ens hauríem de flagel·lar tant sobre la situació del Camp Nou actual i mantenir–ne, com s’està fent, la seguretat. A mi em continua emocionant i li veig una elegància i una majestuosi­tat que no té a veure amb la nostàlgia sinó amb els propis mèrits. Sí, ja ho sé: a Europa hi ha com a mínim quaranta estadis d’última generació, d’enginyeria ultrasofis­ticada, amb aire condiciona­t,

Que somiar en un estadi nou no ens impedeixi gaudir del Camp Nou actual

sostres retràctils, anelles de llotges per a milionaris i polles en vinagre. Però nosaltres tenim aquells seients minvants i els cables elèctrics a la vista i aquella pedra depriment que, escales avall o escales amunt, ens recorda en quina situació econòmica vivim. Si s’han de fer obres al Camp Nou, ja ens hi adaptarem. I coneixent el caràcter de la tribu, és fàcil preveure que quan tinguem l’Espai Barça i l’estadi remodelat, el primer que farem serà criticar-lo i enyorar el que ja s’imposa com el nostre imminent oxímoron sentimenta­l: el Vell Camp Nou.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Imatge del Camp Nou aquesta mateixa setmana
XAVIER CERVERA Imatge del Camp Nou aquesta mateixa setmana
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain