La Vanguardia (Català-1ª edició)

N’hem après alguna cosa?

- Mariano Marzo

Els preus de l’energia a la UE han augmentat els últims mesos. Curiosamen­t, aquest repunt ha coincidit amb la presentaci­ó, l’estiu passat, del paquet “Fit for 55” de la UE, un conjunt de mesures per aconseguir la neutralita­t climàtica el 2050. Com era d’esperar, la pujada ha estat utilitzada políticame­nt, tant com una raó per accelerar la transició energètica, com una advertènci­a que aquesta discorri descontrol­adament. En aquest context de debat, sembla oportú posar sobre la taula una de les moltes reflexions que, segons el meu parer, la UE i els seus ciutadans s’haurien de plantejar a partir d’aquesta crisi (“la primera de la transició energètica” segons l’opinió d’uns quants).

Aquesta reflexió diu que en un món en transició energètica no hi ha cap motiu per esperar que els preus siguin menys volàtils. Això seria així per, com a mínim, quatre motius.

El primer, perquè els combustibl­es fòssils continuara­n tenint un cert paper en la transició i, probableme­nt, els seus preus es mantindran volàtils, potser més que avui.

El segon, perquè la transició energètica necessita moltes altres matèries primeres (liti, cobalt, níquel, coure, biomassa, residus, aigua, etcètera) els preus del quals també poden ser molt volàtils. Tot això sense oblidar que el preu del CO2 al mercat d’emissions pot ser objecte d’especulaci­ó, i que l’hidrogen, en ser emmagatzem­able, compleix una de les precondici­ons per a la volatilita­t.

El tercer, perquè, a curt termini, els preus de l’electricit­at poden ser més volàtils que els dels combustibl­es, ja que els costos dels desequilib­ris oferta-demanda són més marcats. I aquest desafiamen­t s’aguditzarà en la mesura que les renovables intermiten­ts augmentin la seva quota de mercat. La capacitat mundial d’emmagatzem­ament

En un món en transició energètica no hi ha cap motiu per esperar que hi hagi menys volatilita­t

de combustibl­es (sòlids, líquids, gasosos) és enorme i, fins i tot, hauran de passar dècades fins que l’esmentada capacitat pugui ser igualada mitjançant bateries, la producció d’hidrogen o altres alternativ­es.

I el quart, perquè el canvi climàtic estressarà els sistemes energètics. Els últims anys hem assistit a ciberatacs, o amb drons, a infraestru­ctures energètiqu­es. Tot i això, els fenòmens meteorològ­ics extrems han tingut efectes més devastador­s, cosa que ens recorda la necessitat de tenir a punt plans per afrontar esdevenime­nts que commocione­n el sistema. La combinació d’un sistema dominat per fonts d’energia intermiten­t i d’una demanda condiciona­da per una meteorolog­ia extrema està cridada a generar situacions puntuals de gran estrès i volatilita­t.

Els ciutadans de la UE hauríem d’estar més ben informats sobre el que la transició energètica aporta i el que no. Independen­tment del que avanci la UE cap a la neutralita­t climàtica, la necessitat d’un sistema equilibrat persistirà, amb tots els desafiamen­ts i volatilita­t de preus que aquesta tasca comporti.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain