La Vanguardia (Català-1ª edició)

Empreses amb ànima

Companyies familiars de Girona i amb presència internacio­nal mostren a FemCat les seves iniciative­s socials d’èxit al territori

- SÍLVIA OLLER Girona / Sant Joan les Fonts

Són empreses familiars amb una gran presència internacio­nal, però en el seu full de ruta hi ha també la missió fer millor la vida de les persones que ho necessiten. Un grup de 40 empresaris de la Fundació Privada d’Empresaris de Catalunya (FemCat) ha conegut de primera mà aquesta setmana algunes iniciative­s d’èxit social d’empreses i entitats de l’àrea de Girona i Olot.

“Qualsevol empresari de mitjana edat a qui les coses li vagin moderadame­nt bé, hauria d’invertir un 20% del seu temps en accions de compromís social per tornar a la societat el que aquesta li ha donat”, solia explicar l’empresari Jaume Casademont als qui començaven a treballar amb ell en l’empresa d’embotits que va fundar, tal com recordava dijous Jaume Sanabras, que ara és conseller delegat de Marlex Human Capital.

Fa dos anys Sanabras va impulsar la Fundació Girona Est, que avui compta amb la complicita­t d’una trentena d’empresaris i entitats, i que persegueix l’ingent repte de transforma­r a llarg termini uns barris que sempre s’han sentit de l’àrea de Girona. Ho fan gràcies a projectes esportius, culturals i educatius amb què volen empoderar els nens del barri i proporcion­ar-los les mateixes oportunita­ts que qualsevol altre alumne de Catalunya: que no deixin l’ESO i que puguin participar en activitats extraescol­ars, una cosa que, fins no fa gaire, era a l’abast de molt pocs, partint de la base del respecte, la cooperació, la humilitat i el treball en equip.

A més escala, el compromís social forma part de l’ADN de moltes grans empreses com la indústria alimentàri­a Noel, amb seu a Sant Joan les Fonts. La firma, que va tancar l’any 2020 amb un total de 368 milions d’euros de facturació i exporta més d’un 60% de la producció, té dues fundacions de gran impacte social. La Maria Rosa Sans, creada el 2008, ha becat una dotzena d’alumnes de la Garrotxa sense recursos perquè puguin anar a la universita­t.

D’altra banda, la Fundació Albert Bosch ha destinat, des de la seva creació, el 2004, un milió d’euros a finançar dues línies d’investigac­ió de l’Hospital Vall d’Hebron en càncer infantil. També està involucrad­a en un projecte que vol millorar l’estada dels nens i les famílies que han d’estar ingressats a la zona d’oncologia pediàtrica d’aquest hospital de referència. Una iniciativa de col·laboració publicopri­vada en què s’han implicat dues fundacions més. La remodelaci­ó integral costarà més de 6 milions d’euros i les obres començaran el 2022.

“La responsabi­litat social es treballa des d’àmbits molt diferents com la cultura, l’esport o la sostenibil­itat”, assenyala la presidenta de FemCat, Elena Massot. I és en la cultura on la Fundació Metalquími­a destina bona part dels recursos. Dels prop de 410.000 euros de pressupost del 2020, més de la meitat van recaure en aquest sector amb l’Orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya com a vaixell insígnia. Un 90% del pressupost de la fundació l’aporta la família Lagares, fundadora el 1971 d’una empresa dedicada a la fabricació de maquinària per a estofats, marinats, curats i aperitius present actualment a més de 90 països.

L’educació és un altre dels pilars de Metalquími­a. El 2013 va néixer la Fundació per a la Creativaci­ó, que té com a principal objectiu dotar els nens i adolescent­s durant la seva etapa formativa de la capacitat d’innovar. L’últim curs, més de 25.000 nens han treballat a les aules la creativaci­ó (capacitat d’innovar de manera creativa) mitjançant un mètode d’aprenentat­ge basat en els reptes. “Si només un 1% d’aquests nens són emprenedor­s en un futur i generen PIB per al país serà un èxit”, explicava el vicepresid­ent de Metalquími­a Josep Lagares, que va anunciar que l’any que ve inaugurarà a l’Alta Garrotxa “un centre de creativaci­ó global” on persones vinculades a empreses i entitats buscaran solucions creatives a reptes sostenible­s.

Durant el viatge, els empresaris de FemCat van conèixer també l’experiènci­a de la Unió Esportiva Olot que podria fer-se ben seu el lema “més que un club”, ja que el futbol social té més pes que el competitiu; així com l’aposta per la sostenibil­itat que s’ha instaurat en empreses com Comexi, referent en el sector de la impressió i maquinària d’envàs flexible, i que, des del 2000, treballa per reduir els solvents que van a l’atmosfera i, a més, assessora els clients en la reducció de residus.

Iniciative­s sostenible­s i socials amb dret a rèplica.c

Marlex Human Capital, Noel, Metalquími­a i Comexi són exemples d’empreses amb projectes socials a Girona i Olot

“La responsabi­litat social es treballa des d’àmbits com l’esport i la cultura”, diu la presidenta de FemCat, Elena Massot

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La Fundació Girona Est, formada per empresaris i entitats, treballa per transforma­r barris de l’est de la ciutat
PERE DURAN / NORD MEDIA La Fundació Girona Est, formada per empresaris i entitats, treballa per transforma­r barris de l’est de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain