La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ara mateix centenars de dones estan sent violades”

-

El camp de batalla ja no existeix? En la Primera Guerra Mundial la majoria dels caiguts eren soldats. En els conflictes contempora­nis la majoria són civils. Dones, gent gran i nens. La violació és una arma de guerra com l’AK47. En els últims anys, de Bòsnia a Ruanda, de l’Iraq a Nigèria, de Colòmbia a la República Centreafri­cana, la violació ha estat una estratègia deliberada.

Ens cau molt lluny per sensibilit­zar-nos? Moltes d’aquelles dones creien que no els podria passar una cosa així. És un problema global. Mentre guardem silenci, en som còmplices, perquè diem que és acceptable.

Quantes guerres ha cobert? Afganistan, Iraq, Síria, Líbia, Colòmbia, Angola, Moçambic, i conflictes que no li interessen a ningú. Des de l’11-S no he deixat de cobrir guerres interminab­les. Cometem sempre els mateixos errors.

No sabem posar-hi fi.

A Occident tenim la força militar per enderrocar els talibans, Saddam Hussein, Gaddafi, però el difícil és el que ve després, i no tenim un pla efectiu per implementa­r ni escoltem les persones d’aquests llocs, imposem el que creiem.

Què ha après de la guerra?

Que no soluciona res i que són les dones i els nens els que més la pateixen. Crec que s’hauria de fer qualsevol cosa per evitar una guerra, i això passa per fer que més dones participin en els processos de pau.

Per què?

Molts estudis acadèmics demostren que la pau és més duradora quan les dones participen d’aquests processos, però poques ho fan i no n’hi ha cap que els lideri.

Què més?

Que la mort no és el pitjor que pot experiment­ar una persona. He parlat amb milers de dones violades en les guerres i la majoria diuen que preferirie­n haver mort.

Que dur.

I són les que en les guerres fan que la vida segueixi, les que busquen aliments, eduquen i protegeixe­n nens i gent gran. Però els cossos de les dones sempre han estat camps de batalla i avui a una escala aterridora. Soldats i milícies reben ordres de violar les dones.

En la II Guerra Mundial ja es violava. Dos milions d’alemanyes van ser violades

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain