La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hi ha gas per a vint dies

- ENRIC JULIANA

Si les coses anessin molt malament amb Algèria, Espanya disposaria d’una reserva de gas natural per a vint dies de consum. Vint dies. Aquesta és la reserva estratègic­a espanyola davant una greu crisi de subministr­ament, segons acaba de comunicar el Govern central al grup parlamenta­ri popular, en resposta a una pregunta escrita del primer partit de l’oposició.

Aquestes reserves estan emmagatzem­ades en tres dipòsits naturals. Un d’aquests dipòsits, anomenat Gaviota, es troba a uns 2.150 metres de profundita­t al mar Cantàbric, a l’altura del municipi basc de Bermeo.

Els altres dos estan sota terra ferma a Serrablo, localitat del Pirineu aragonès, i a Yela, província de Guadalajar­a. Es tracta d’antics jaciments ara utilitzats com a magatzem.

Les reserves estratègiq­ues de gas serien més grans si no s’hagués produït el fiasco del magatzem Castor, en aigües del Mediterran­i, a l’alçada d’Amposta. Altres països europeus com ara França, Alemanya i Itàlia disposen de més reserves estratègiq­ues, gràcies a una geologia més favorable per a aquesta mena de dipòsits.

En l’escrit de resposta a la pregunta del PP, el Govern central admet que el gasoducte Magrib Europa, que enllaça Algèria amb el Marroc i aquest país amb Espanya a través de l’estret de Gibraltar, podria quedar fora de servei si algerians i marroquins no renegocien un nou contracte d’explotació abans del 31 d’octubre. Les relacions diplomàtiq­ues entre els dos països estan trencades des de finals d’agost.

L’asèptica nota governamen­tal assenyala que el gasoducte Medgaz (Algèria-Espanya, a través del mar d’Alboran) i les plantes de regasifica­ció al litoral espanyol podran garantir el subministr­ament. Des de fa setmanes –això no ho diu la nota–l’empresa Enagás, gestora de la xarxa de distribuci­ó del gas, està ampliant els slots per poder rebre més vaixells metaners (gas liquat, GNL), ja que amb el Medgaz –la seva capacitat de transport ha estat ampliada– no n’hi haurà prou.

Algèria ha promès a Espanya que no hi haurà crisi de subministr­ament ni encariment de preus si d’aquí unes setmanes cal recórrer a la tramesa addicional de gas liquat. Així ho va comunicar la setmana passada el president algerià Abdelmajid Tebun a una delegació espanyola encapçalad­a pel ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares.

Després de trencar relacions amb el Marroc i retirar el seu ambaixador a París, a conseqüènc­ia d’unes declaracio­ns crítiques del president Emmanuel Macron, no sembla que Algèria vulgui complicar l’hivern a Espanya. Amb tot, a partir del novembre el subministr­ament de gas algerià, que en aquests moments representa un 47% del consum total, pot ser que passi per un únic tub, amb reserves per a vint dies. La resta arribarà per via naval, i els principals proveïdors de GNL serien Nigèria (12%) i els Estats Units (10%).

Mentrestan­t se succeeixen moviments al tauler. Moviments de peó: la direcció de RTVE ha optat per no enviar periodiste­s de l’ens públic als campaments de Tinduf (Algèria) en un viatge informatiu organitzat pel Front Polisario. Picada d’ullet de l’oficialism­e espanyol al Marroc i tempesta als serveis informatiu­s de RTVE. Diagonals d’alfil: el nou Govern del Perú, presidit per Pedro Castillo, acaba de reconèixer la república sahrauí. Mou Algèria.c

Espanya té una modesta reserva estratègic­a de gas davant una crisi de subministr­ament

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain