La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xarxes socials i pujada de la llum

-

La pujada del preu de l’electricit­at és un dels assumptes que més preocupen els ciutadans espanyols, pandèmia al marge. Així ho demostra, entre altres indicadors, l’elevat protagonis­me que han tingut les converses sobre aquest assumpte a les xarxes socials, que són actualment un canal de comunicaci­ó massiu en la societat. Les idees i propostes que hi circulen tenen un paper fonamental en la formació de l’opinió pública.

L’última anàlisi de l’Observator­i de la Conversa Social que han presentat la consultora LLYC i La Vanguardia s’ha realitzat sobre un total de 3,9 milions de missatges de Twitter de l’últim any relacionat­s amb la pujada del cost de l’electricit­at. En general, el debat s’ha centrat en la recerca de culpables de l’encariment del preu de la llum, i a partir d’aquí s’ha polititzat, amb una clara absència de propostes per solucionar el problema i un buit de referèncie­s d’experts al respecte. Només un 8% enumera o proposa mesures per evitar la pujada del preu de l’electricit­at i fins i tot menys, el 2%, tracta els canvis en els seus hàbits de consum arran de l’entrada en vigor de la factura per trams horaris, amb noves mesures per estalviar. En canvi, la majoria de les converses, en concret el 52%, se centra a responsabi­litzar els polítics per l’excessiva pujada del preu de la llum, per davant del 37% en què es culpa les elèctrique­s. Resulta sorprenent, en aquest sentit, que s’hagi parlat molt poc de les fonts d’energia, tan sols el 4%, així com dels mercats internacio­nals –únicament un 1%–, quan són els dos principals focus que expliquen l’encariment de l’electricit­at.

A la franja del 8% d’opinions en les quals es proposen solucions, un 33,4% –la majoria– aposta per la creació d’una empresa pública; un 33%, per establir topalls de preus, i un 31% es decanta per la reducció o eliminació d’impostos, que és justament l’opció per la qual s’ha inclinat el Govern espanyol.

En un assumpte tan complex com és la fixació dels preus de l’electricit­at, el sistema del qual poca gent coneix, sembla lògic que l’opinió pública, a través de les converses en les xarxes socials, opti només per buscar culpables i exigir solucions als qui els represente­n, que són els polítics. No hi ha gaire més marge de maniobra. Seria bo, malgrat això, que els experts i els representa­nts de la societat civil fossin més actius a les xarxes socials per difondre més coneixemen­t i profundita­t en les reflexions, una cosa que és extrapolab­le al conjunt de temes de conversa.c

La majoria de les converses a Twitter culpen els polítics del problema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain