La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les sospites sobre Georgieva marquen la cimera de l’FMI

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Kristalina Georgieva té un problema per la seva presumpta mala pràctica. Però també el Fons Monetari Internacio­nal (FMI), que ella dirigeix, i el Banc Mundial (BM), que va comandar prèviament, a causa de l’escàndol que l’amenaça.

Aquestes dues institucio­ns celebren aquesta setmana a Washington, encara que gairebé tot el programa seguirà en remot, l’assemblea anual conjunta. Entre les qüestions principals de l’agenda figuren les dificultat­s de molts països per accedir a la vacuna per a la covid, la costosa recuperaci­ó de la pandèmia, la rampant desigualta­t econòmica, l’encariment dels preus o l’enorme deute.

Tot i això, i al marge del programa oficial, un assumpte enfosqueix aquesta trobada i complica el complex horitzó. El lideratge de Georgieva està en dubte, i fins i tot podria perdre el càrrec de directora de l’FMI, pel seu presumpte tracte de favor a Pequín quan estava al capdavant del BM.

Una investigac­ió revelada el mes passat va acusar a Georgieva de manipular dades per afavorir la Xina i donar-li una perspectiv­a econòmica millor de la real en el contingut de l’informe anual del 2018 anomenat Fent negocis, moment en què ella era la cap executiva del Banc Mundial.

Mentre els països europeus de la Unió, a més del Regne Unit, mantenen la confiança en ella, en els Estats Units, que són l’accionista més gran del Fons, s’escolten veus de represàlia, i el Govern de Joe Biden es plantejava demanar la seva marxa per falta d’ètica. Demòcrates i republican­s van coincidir a reclamar al Departamen­t del Tresor que faci la seva pròpia investigac­ió respecte a aquella conducta.

Georgieva, que es va incorporar a l’FMI el 2019, ha negat en repetides vegades qualsevol irregulari­tat i que tingués participac­ió en el redactat o en qualsevol manipulaci­ó.

Però la investigac­ió de la firma d’advocats Wilmer Hale va

Els EUA no expressen suport a la directora, acusada d’afavorir la Xina quan era al Banc Mundial

concloure que diversos alts càrrecs del BM van pressionar per elevar les classifica­cions de la Xina o l’Aràbia Saudita, entre altres països. Segons aquella indagació, Georgieva “es va implicar directamen­t” en millorar el rànquing del gegant asiàtic, època en què la Xina i l’administra­ció de Donald Trump van fer créixer la denominada guerra comercial.

En la seva defensa, l’excap del Banc Mundial va dir que l’informe de la firma d’advocats és “inexacte”. El va rebutjar. Els EUA no semblen creure-la i no li ha expressat suport. La Xina és un assumpte molt inflamable.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain