La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indult a les salsitxes britànique­s

La UE proposa relaxar els controls de certs productes per apaivagar Londres

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La Unió Europea va rebutjar ahir la demanda del Regne Unit de renegociar l’acord sobre l’aplicació del Brexit al voltant dels 499 quilòmetre­s de frontera invisible que comparteix­en a l’illa d’Irlanda i va plantejar propostes altament pràctiques per resoldre els problemes registrats sobre el terreny, com ara una mena d’indult duaner per a a les salsitxes de Cumberland entre altres productes alimentari­s lligats a la “identitat britànica”.

“La solució que proposem donaria com a resultat l’eliminació del 80% dels controls duaners per a una àmplia gamma de productes que es troben a les prestatger­ies dels supermerca­ts”, va explicar en to constructi­u el vicepresid­ent de la Comissió Europea, encarregat de la supervisió del Brexit, Maros Sefcovic, que aquest divendres rebrà a Brussel·les el seu homòleg britànic, David Frost, per dinar al Berlaymont, la seu de la Comissió, i debatre les seves propostes.

El clima imperant és de desconfian­ça. Els comentaris de Dominic Cummings, exassessor del primer ministre Boris Johnson sobre el Brexit, dient que en realitat no es van plantejar mai aplicar el protocol nord-irlandès, han sembrat la indignació a Brussel·les, Dublín i la resta de capitals europees. “Això suggereix que aquest és un Govern que va actuar de mala fe i és un missatge que s’ha de sentir al món sencer, que aquest Govern britànic no compleix la paraula i no respecta els compromiso­s que assumeix”, va criticar el vice primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar.

Sefcovic va evitar reaccionar directamen­t a les amenaces britànique­s de revocar l’acord unilateral­ment i va animar Londres a negociar “amb honestedat” solucions als problemes reals, en lloc d’evocar una vegada més qüestions de sobirania com el rebuig del paper del Tribunal de Justícia de la UE. Les propostes no són “un tot o res”, expliquen fonts comunitàri­es, convençude­s que les concession­s “sense precedents” plantejade­s ahir poden permetre resoldre els problemes abans de final d’any.

A més de prescindir d’un 80% les inspeccion­s als productes sanitaris i fitosanita­ris que surten del Regne Unit continenta­l en direcció a Irlanda del Nord destinats al comerç minorista, fet que podria posar fi al que la premsa britànica ha batejat com “la guerra de les salsitxes”, Brussel·les proposa a Londres reduir a la meitat els tràmits administra­tius que s’estan exigint actualment al comerç entre tots dos territoris.

Per començar, s’aturarà menys transporti­stes i, en comptes d’un certificat d’origen per producte, d’ara endavant n’hi hauria prou amb un per camió, va dir Sefcovic a tall d’exemple. La UE també s’ha ofert a revisar les normes per facilitar el trànsit de medicament­s i ampliar la llista de productes que no plantegen riscos per a la UE de manera que no

Brussel·les s’ofereix a reduir un 80% els controls a camions de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord

El protocol de l’Ulster pretén evitar la imposició d’una frontera física a l’illa i preservar la pau

necessitin documentac­ió extra.

Per evitar la creació d’una frontera dura, física, entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda tal com preveuen els acords de pau de Divendres Sant firmats el 1998, Londres i Brussel·les van pactar l’any passat que els controls duaners es fessin a terra als ports de la Gran Bretanya. El pacte va ser una concessió de sobirania per a les dues parts: per a la UE, perquè acceptava per primera vegada que un país tercer, el Regne Unit, controlés les fronteres exteriors; per a Londres, perquè assumia implícitam­ent

 ?? PHIL NOBLE / REUTERS ?? Un camió de mercaderie­s surt d’un ferri atracat al port nord-irlandès de Larne
PHIL NOBLE / REUTERS Un camió de mercaderie­s surt d’un ferri atracat al port nord-irlandès de Larne

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain