La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un home mata amb un arc i fletxes cinc persones a Noruega

L’agressor va actuar en solitari i la policia investiga si es tracta d’un atac terrorista

- OSLO Agències

Un home armat amb un arc i fletxes va matar almenys cinc persones i en va ferir dues aquest dimecres a la ciutat de Kongsberg, al sud-est de Noruega, abans de ser detingut per la policia, segons va informar l’emissora pública NRK. Quan encara no es coneixia oficialmen­t el nombre de víctimes, la policia noruega es va negar a comentar sobre el nombre de víctimes, però va informar que investigar­an si l’atac equival a un acte de terrorisme.

“És natural considerar si això va ser un acte de terror”, va dir a la premsa el cap de policia Oeyvind Aas. “Desgraciad­ament, podem confirmar que hi ha diversos ferits, així com diversos morts”, va declarar Aas en roda de premsa. Posteriorm­ent, la policia va confirmar que eren dos els ferits, un d’ells un agent, que van ser ingressats a l’UCI sense que es temés per la seva vida.

“L’home que va cometre aquest atac va ser detingut per la policia. Segons la nostra informació, només hi ha una persona involucrad­a”, va agregar.

Es desconeixe­n les causes de l’atac, dut a terme al voltant de les sis de la tarda en diversos punts del centre de Konsgberg, localitat de 25.000 habitants a 80 quilòmetre­s d’Oslo. El que sí que sembla confirmat és que va actuar en solitari. “No s’està realitzant una recerca activa per trobar altres persones” va puntualitz­ar la policia.

Segons testimonis directes citats per la premsa local, l’agressor va dur a terme atacs per diversos punts del centre, i va apuntar a un grup de persones que es trobava a dins d’un supermerca­t.

Després de rebre l’avís, la policia va detenir l’agressor a prop de les 19 hores, acordonant amb l’ajuda de l’exèrcit un gran perímetre en el qual s’instava la població a quedar-se a casa seva. Més d’una dotzena d’ambulàncie­s es van desplaçar a la ciutat, així com nombrosos vehicles policials. “Es van enviar molts efectius des de diversos llocs, inclòs el districte policial d’Oslo, l’esquadró de bombes, la policia nacional i els equips de resposta a emergèncie­s”, va dir Aas als periodiste­s.

“Estan assegurant les diferents escenes del crim perquè tenim molts testimonis per entrevista­r ”, va afegir.

Un portaveu de la cadena de supermerca­ts Coop, Harald Kristianse­n, va explicar a l’emissora NRK que hi havia hagut “un incident greu en una de les nostres botigues”, però que cap dels seus empleats no havia resultat ferit. “Estem brindant assistènci­a als nostres col·legues i ajudant la policia amb la seva investigac­ió”, va indicar.

Per la seva part, Kari Anne Sand, alcaldessa de Kongsberg, va dir al diari VG que l’atac va ser “una tragèdia per a tots els involucrat­s”. “No tinc paraules”, va

L’atac va ser a la petita ciutat de Kongsberg, de 25.000 habitants i situada a 80 quilòmetre­s d’Oslo

agregar. Sand va dir que s’havia instal·lat un comitè de crisi en un hotel per ajudar els afectats. “Estem fent tot el que podem”, va afegir.

Aquest atac es produeix pocs mesos després que Noruega commemorés el desè aniversari de la matança d’Utoya, succeïda el 22 de juliol del 2011, quan l’ultradretà Anders Breivik va assassinar a 77 persones, la majoria joves militants socialiste­s, en un dels pitjors traumes del país nòrdic des de la Segona Guerra Mundial.

L’atacant, que es va lliurar a la policia després de perpetrar el seu atac amb explosius i armes d’assalt, va ser condemnant el 2012 a 21 anys de presó.c

LA VANGUARDIA

Piñera de desviar l’atenció davant la imputació per part de la Fiscalia per un escàndol revelat als papers de Pandora: la venda el 2010 per part del grup empresaria­l familiar del mandatari de Dominga, una mina de ferro i coure, que va acabar parcialmen­t sent pagada a les illes Verges, un paradís fiscal.

Un grup de diputats opositors va presentar ahir una “acusació constituci­onal” contra Piñera, la qual cosa obriria una procés d’ impeachmen­t que té probabilit­ats de prosperar a la Cambra de Diputats però que seria rebutjat en el Senat.

Piñera no pot presentar-se a la reelecció en els comicis del 21 de novembre, però prova de salvar la imatge. La mà dura contra els activistes maputxes sembla ser un intent desesperat per fer veure que encara governa i de desviar l’atenció, evitant de passada el caos que prometien els camioners.

Tot i això, el mandatari passarà a la història per haver batut rècords d’impopulari­tat arran de la revolta popular del 2019 que ha acabat en l’elaboració d’una nova

Carta Magna, que actualment redacta l’Assemblea Constituci­onal, d’àmplia majoria progressis­ta. Els mateixos analistes consultats consideren que l’estat d’excepció no impactarà en el resultat electoral, encara que podria omplir d’arguments a l’ultradretà José Antonio Kast, que, amb el 25% en els sondejos, passaria a segona volta contra el favorit,

Diputats opositors inicien el procés de destitució contra el mandatari per un cas revelat per Pandora

l’ultraesque­rrà Gabriel Boric (29%).

El candidat avalat per Piñera i els partits del Govern, el dretà Sebastián Sichel, tot just ocupa la quarta posició en les enquestes (14%), però té pinta d’enfonsarse després d’un escàndol de finançamen­t irregular destapat aquest dimarts.c

 ?? DPA/EP ?? Policies noruecs patrullant amb gossos els carrers de Kongsberg
DPA/EP Policies noruecs patrullant amb gossos els carrers de Kongsberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain