La Vanguardia (Català-1ª edició)

Piñera militaritz­a el territori maputxe un mes abans de les eleccions a Xile

El president decreta l’estat d’excepció després de ser imputat per blanqueig de diner

- ROBERT MUR Barcelona

El president xilè, el dretà Sebastián Piñera, ha pres la decisió de militaritz­ar el territori ancestral maputxe quan falta poc més d’un mes per a les eleccions i després de ser imputat per un escàndol de blanqueig de diners revelat als papers de Pandora. La mesura, aplaudida pels sectors conservado­rs que la reclamaven fa anys i rebutjada des de l’esquerra, es produeix després d’un repunt dels incendis de grups violents maputxes contra granges, camions i maquinària agrícola a les regions del Biobío i La Araucanía, la seva zona originària.

“Aquest estat d’excepció constituci­onal d’emergència és per enfrontar millor el terrorisme, el narcotràfi­c i el crim organitzat, i en cap cas no s’orienta contra un poble o grup de ciutadans pacífics”, va assegurar Piñera en decretar la mesura a última hora de dimarts, que suposa desplegar l’exèrcit i que s’estendrà durant els propers quinze dies, prorrogabl­es per dues setmanes més.

La policia assegura que els incidents violents al territori maputxe es van incrementa­r un 94% en el primer semestre d’aquest any. Els atacs i incendis són habitualme­nt reivindica­ts per la Coordinado­ra Arauco-Malleco (CAM), organitzac­ió sobre la qual fa anys que existeix el debat de l’aplicació de la llei antiterror­ista, interpreta­ció rebutjada per oenagés de drets humans.

La declaració de l’estat d’excepció ha permès al Govern desactivar la vaga de camioners, que bloquejave­n la ruta 5 Sud, principal via de comunicaci­ó de Santiago amb el sud del país, i amenaçaven de desproveir la capital xilena. Els sindicats de transporti­stes van desconvoca­r la vaga després de l’anunci de Piñera.

Encara que l’estat d’excepció ja havia estat aplicat a Xile durant la democràcia –per la pandèmia i per l’esclat social contra el model neoliberal–, és la primera vegada que s’aplica per contenir les accions maputxes. Tanmateix, la mesura no va intimidar la CAM, que

va reivindica­r l’incendi de deu vehicles la matinada de dimecres.

La vaga de camioners i el rebrot de la violència en vigílies de les eleccions és l’argument esgrimit des del Govern. Tot i això, analistes consultats per La Vanguardia atribueixe­n la militaritz­ació del territori maputxe a un intent de

 ?? ALBERTO VALDÉS / EFE ?? Protesta maputxe a l’Alameda de Santiago, diumenge passat
ALBERTO VALDÉS / EFE Protesta maputxe a l’Alameda de Santiago, diumenge passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain