La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polònia planeja construir un mur a la frontera amb Bielorússi­a

- VARSÒVIA Agències

Donald Trump va crear escola. La idea de la construcci­ó d’un mur a la frontera entre els EUA i Mèxic ha estat replicada ara a Polònia. Varsòvia es planteja gastar 350 milions d’euros en un mur a la frontera amb Bielorússi­a, en un projecte de llei que es va començar a debatre ahir al Parlament.

La nova construcci­ó substituir­à la tanca amb filferro espinós que es va començar a col·locar a l’agost i que està custodiada per militars. Per defensar el projecte, els legislador­s polonesos van subratllar el problema que genera la immigració: “Malgrat que el tram de la frontera estatal amb Bielorússi­a s’ha delimitat amb filferro espinós i una tanca de filferro similar a les concertine­s, el nombre d’intents de travessar la frontera no disminueix, sinó que augmenta”.

El mur disposarà d’un costós sistema de sensors de moviment i càmeres de seguretat que pretén reforçar encara més la seguretat fronterera del país.

El conflicte fronterer entre Bielorússi­a i Polònia no és nou. Des de començamen­ts de gener fins a finals de setembre, la Guàrdia de Fronteres polonesa va fustrar 9.287 intents de passar la frontera. El portaveu del Govern polonès, Piotr Muller, va explicar els motius de la decisió de construir un mur: “A causa que la situació es podria prolongar durant molts mesos més, hem de prendre mesures de protecció”.

La immigració procedent de Bielorússi­a té el seu principal origen a l’Afganistan i l’Iraq, segons alerten Polònia i altres països de la Unió Europea, com Lituània i Letònia. Varsòvia i Brussel·les coincideix­en a culpar Minsk de l’augment de la circulació il·legal de persones: consideren que el Govern d’Aleksandr Lukaixenko no controla la immigració com a forma de pressió a la UE perquè li retiri les sancions.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain