La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joan Pau I, el pontificat del qual només va durar 33 dies, serà declarat beat

- ANNA BUJ Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El papa Joan Pau I, el pontificat del qual el 1978 va durar només 33 dies, serà declarat beat, fet que l’acosta a convertir-se en sant. El papa Francesc ha aprovat un decret per reconèixer un miracle atribuït a la seva intercessi­ó, condició indispensa­ble per a la beatificac­ió, la data de la qual serà fixada ben aviat.

Encara no se sap tampoc el lloc de la cerimònia, però solen celebrar-se a la zona d’origen. En el seu cas, Albino Luciani va néixer en una família pobra italiana al petit poble de Canale d’Agordo, a la septentrio­nal regió del Vèneto.

Luciani (1912-1978) va ser elegit papa el 26 d’agost del 1978 i per homenatjar els seus antecessor­s va triar posar-se els seus dos noms, Joan i Pau, cosa que també va marcar una continuïta­t en l’aplicació del concili el Vaticà II. Va ser un dels pontífexs més breus de la història i l’últim italià fins ara, obrint la porta a l’elecció del seu successor, Joan Pau II, el primer que no era d’aquest país en gairebé 500 anys. La seva mort sobtada als 65 anys va donar peu a tota mena de teories, des del verí fins a un assassinat, però la versió oficial és que va morir d’un atac al cor mentre dormia.

El miracle pel qual Luciani serà beat té a veure amb la suposada curació inexplicab­le d’una nena d’11 anys a Buenos Aires, el lloc de naixement de Francesc. La nena patia una greu encefalopa­tia i altres malalties que els doctors pensaven que la portarien a la mort, i un rector de la parròquia de l’hospital va invocar el papa Luciani, de qui era molt devot.

Una vegada declarat beat –el segon pas al camí cap a la santedat–, per ser declarat sant necessitar­ia que se li atribuís un miracle diferent per la seva intercessi­ó. Segons els ensenyamen­ts de l’Església, els sants poden intercedir a favor dels qui els resin.

Si acaba sent declarat sant, Joan Pau I s’afegiria a tres altres pontífexs de la segona meitat del segle XX que ja ho són, Joan XXIII, Pau VI i Joan Pau II.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain