La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treure-te’l podria destruir-te Califòrnia prohibeix l’‘stealthing’, retirar el preservati­u sense consentime­nt

- MARINA MESEGUER Barcelona

Qe és conya? “No, mira, és allà, pensava que ho sabies, no ho has notat? Ho sento, ho sento...”. Aquest diàleg (atenció, espòiler) correspon a la sèrie Podría destruirte (HBO), guanyadora absoluta dels Bafta 2021. La protagonis­ta, l’Arabella, acaba d’adonar-se que el seu company de feina, el Zain, s’ha tret el preservati­u sense que se n’adonés mentre practicave­n sexe i ha ejaculat dins seu.

Confusa, en un primer moment està més amoïnada per prendre la píndola de l’endemà que per qüestionar la transgress­ió dels límits del consentime­nt per part del seu amant, cosa que, a mesura que evoluciona la sèrie, anirà canviant.

El que fa el Zain en la ficció té un terme en anglès, stealthing, és a dir, treure’s el preservati­u de manera no consensuad­a durant l’acte sexual. Passa sovint i, en molts casos, impunement, però d’ara endavant, a Califòrnia, les víctimes d’aquesta agressió podran portar el seu agressor davant la justícia civil. La setmana passada, el governador Gavin Newsom va firmar una llei pionera als Estats Units en virtut de la qual l’stealthing es considera una pràctica il·legal. “Volíem assegurar-nos que no només fos immoral, sinó il·legal”, va dir la membre de l’Assemblea de Califòrnia Cristina García, impulsora del projecte de llei.

Des del 2017, García intentava sense èxit aprovar la llei per la via penal, que implicaria penes de presó, però després de no aconseguir els suports necessaris va decidir canviar d’estratègia. “La meva meta era aconseguir que fos il·legal”, explica des de Bell Gardens a La Vanguardia. Sota el sistema civil, és la víctima la que directamen­t porta el cas a la justícia i, si el tribunal li dona la raó, l’acusat podria ser condemnat a indemnitza­r-la.

Analistes legals indiquen que l’stealthing es podria considerar un delicte menor d’agressió sexual, malgrat que no s’esmenti explícitam­ent al Codi Penal, però el context en què passa fa que la víctima tingui moltes dificultat­s per provar l’agressió. Tot i això, la nova llei california­na elimina qualsevol ambigüitat en els casos civils, fet que facilitarà que es castigui els perpetrado­rs.

L’ambigüitat amb què passa l’stealthing fa que, en moltes ocasions, les víctimes no siguin conscients que el que els ha passat és una agressió. Es registra en un context en què han donat consentime­nt a l’altre per tenir relacions sexuals, però aquest acaba traint la confiança fent en secret pràctiques que no

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain