La Vanguardia (Català-1ª edició)

Executiu i PP reobren la negociació per renovar òrgans constituci­onals

Casado sorprèn Sánchez i li ofereix un acord que exclou el Poder Judicial

- JUAN CARLOS MERINO CARMEN DEL RIEGO Madrid

La confiança i la interlocuc­ió entre Pedro Sánchez i Pablo Casado és nul·la. I els recels mutus són absoluts. Però el Govern central i el PP tornen a reobrir la seva enquistada negociació per intentar desencalla­r la renovació dels òrgans constituci­onals amb el mandat caducat, per bé que continua sense haver-hi cap aproximaci­ó per desbloquej­ar un Consell General del Poder Judicial (CGP) que acumula gairebé tres anys en funcions.

Ja fa vuit mesos que va quedar dinamitat l’últim intent de pactar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, tot i que aleshores –al febrer– Executiu i PP sí que van acordar el nou consell d’administra­ció de RTVE.

El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, ja es va reunir ahir a la tarda amb el secretari general del PP, Teodoro García

Egea, i tots dos es van instar a “continuar parlant per poder arribar a un acord que permeti el desbloquei­g dels òrgans constituci­onals”, segons la Moncloa. La cita va tenir lloc, en tot cas, després que Casado agafés Sánchez amb el peu canviat, quan a la sessió de control al Congrés, i entre l’allau d’atacs que cada dimecres llança el líder del PP al president del Govern espanyol, li va proposar inesperada­ment renovar els altres òrgans constituci­onals caducats, llevat del CGPJ.

En la sessió parlamentà­ria Casado va acusar Sánchez d’haver “traït la seva pròpia parauranti­es la”. “Per què no permet que els jutges elegeixin els jutges? És que no l’entén ningú”, va lamentar. “És la seva exclusiva responsabi­litat, aquest bloqueig”, li va retreure, reafirmant la seva posició davant el Poder Judicial. Però, tot seguit, el líder del PP va sorprendre tothom: “Renovem ara els altres òrgans constituci­onals, com ens obliga la Constituci­ó”.

L’oferta de negociar els altres organismes pendents –Tribunal Constituci­onal, Tribunal Suprem i Defensor del Poble– va agafar Sánchez tan d’improvís que només li va retreure tenir “una visió avantatgis­ta de la legalitat democràtic­a”. Tanmateix, poc després Bolaños va anunciar que el Govern recollia el guant del PP, si bé va exigir incloure també la renovació del CGPJ en la negociació. “Estem encantats que el PP hagi rectificat la posició de bloqueig i que vulgui per fi complir la Constituci­ó i la llei, almenys en part”, va assenyalar.

El PP vol que quedi clar per a què són les converses. En el contacte que va mantenir el ministre Bolaños amb García Egea només es van instar per continuar parlant. Fonts del PP van assegurar que no volen avançar en la negociació fins a tenir gadel Govern central que no inclourà a última hora com a condició del pacte un acord sobre el CGPJ, perquè això implicaria un nou bloqueig de què l’Executiu provaria de responsabi­litzar Casado, un cop més.

L’oferta de Casado no és una ocurrència, està molt meditada, i respon a la necessitat que tenen els populars de contrarest­ar el missatge que culpa el PP de la situació en què es troben els principals òrgans constituci­onals, incloent-hi el CGPJ.

Als populars els interessa demostrar que són capaços d’arribar a acords i que la seva obstinació amb el Poder Judicial no és un caprici, sinó una necessitat. El PP, assenyalen, també sap dialogar, com va passar amb la renovació del consell de RTVE.

Acordar una renovació del Tribunal Constituci­onal i del Defensor del Poble, amb persones que siguin de reconegut prestigi i admeses per les dues parts, seria una demostraci­ó, diuen al PP, que no és cert que “estigui incomplint la Constituci­ó”, com argumenten des del Govern central.

El pacte traslladar­ia la càrrega de la prova a l’Executiu i al PSOE, que hauria d’explicar per què no es pot arribar a un acord sobre el govern dels jutges. En aquest pacte “es veuria qui bloqueja” el Poder Judicial i quina és la disposició de Casado a parlar, asseguren al PP.

Els populars, insisteixe­n les mateixes fonts, estan disposats a tornar-se a asseure, però adverteixe­n que han de tenir garanties que s’accepta la proposta de Casado de separar el CGPJ. I també asseguren que les converses han de ser discretes, sense fer de la negociació “un plató de televisió”. Per això el ministre Bolaños i el número dos del PP “continuara­n en contacte”. En realitat no l’han perdut mai, fins i tot en els moments més tensos de la negociació del Poder Judicial.c

Bolaños ja es va reunir ahir amb García Egea i tots dos es van instar a continuar parlant per resoldre el bloqueig

Amb aquest oferiment els populars volen traslladar a la Moncloa la responsabi­litat del bloqueig

 ?? DANI DUCH ?? Pablo Casado anant a l’escó al Congrés poc abans de l’inici de la sessió de control
DANI DUCH Pablo Casado anant a l’escó al Congrés poc abans de l’inici de la sessió de control

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain