La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez reforça Espadas amb més protagonis­me al PSOE

El líder dels socialiste­s andalusos presidirà el consell polític federal

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Pedro Sánchez vol reforçar el nou líder dels socialiste­s andalusos, Juan Espadas, que té dos reptes importants per superar en un horitzó immediat. Per això, segons va confirmar ahir la direcció de Ferraz, l’encara alcalde de Sevilla serà designat com a nou president del consell polític federal del PSOE –l’antic consell territoria­l, que aplega tots els presidents autonòmics i líders de les federacion­s socialiste­s i del PSC– en el 40è congrés del partit, que se celebrarà aquest cap de setmana a València.

Després de guanyar les primàries en primera volta al juny amb un 55% dels vots, Juan Espadas ja va desallotja­r Susana Díaz de San Vicente, el quarter general del PSOE andalús, i és el secretari general de la federació socialista més nombrosa, a més de candidat a la presidènci­a de la Junta. Però encara té al davant un camí difícil, que a més fa molta pujada. En primer lloc, orgànic. Al congrés regional que protagonit­zarà a Torremolin­os els dies 6 i 7 de novembre, Espadas ha “de culminar el seu projecte” amb una nova direcció del PSOE andalús, segons adverteixe­n dirigents socialiste­s. I no s’ha d’oblidar que a les primàries del juny Susana Díaz –avui ja senadora per designació autonòmica– va aconseguir un notable 38% dels vots. Així doncs, Espadas encara ha de recosir la federació andalusa. Però, a més, al PSOE donen per fet que el president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, avançarà les eleccions autonòmiqu­es a la pròxima primavera, l’abril o el maig a tot estirar. Després de perdre la presidènci­a de la Junta, que durant 36 anys havia tingut governs socialiste­s ininterrom­puts, a les eleccions del desembre del 2018, l’oposició de Susana Díaz es va diluir al Parlament andalús, segons adverteixe­n dirigents del PSOE. I Espadas encara ha d’aixecar el seu projecte com a líder de l’oposició, malgrat que ni tan sols disposa d’escó a l’antic Hospital de las Cinco Llagas de Sevilla, seu de la Cambra autonòmica.

Sánchez necessita injectar gasolina al PSOE andalús i propulsar Espadas, tant perquè remunti el vol de cara a les eleccions autonòmiqu­es com per no veure minvat el tradiciona­l graner de vot socialista a les pròximes generals. Per tot això, el propòsit és que Espadas “surti reforçat” del congrés federal que comença divendres que ve.

Espadas assumirà la presidènci­a del consell polític federal, càrrec en què rellevarà el president d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, que al seu torn, segons van confirmar a Ferraz, s’incorporar­à a la nova executiva del PSOE com a secretari de política autonòmica.

A més de la lectura interna d’aquests nomenament­s, en clau orgànica, Sánchez també pretén llançar un missatge a l’exterior, segons dirigents socialiste­s. La intenció seria rebatre el discurs i l’ofensiva del PP contra un president del Govern espanyol a qui acusen d’estar plegat als interessos de les formacions nacionalis­tes i independen­tistes, que necessita per aprovar els pressupost­os generals de l’Estat i mantenir la legislatur­a a la superfície.

Amb l’andalús Espadas al capdavant del consell polític federal del PSOE, l’extremeny Vara com a secretari de política autonòmica de Ferraz i la manxega Isabel Rodríguez com a ministra de Política Territoria­l –cap d’ells sospitós de vel·leïtats sobre el model territoria­l de l’Estat–, alguns dirigents socialiste­s consideren que quedarà neutralitz­at el discurs alarmista del PP.

El president rebat el discurs del PP amb una manxega, un andalús i un extremeny al front de la política territoria­l

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Juan Espadas, líder dels socialiste­s andalusos i alcalde de Sevilla
MARTA PÉREZ / EFE Juan Espadas, líder dels socialiste­s andalusos i alcalde de Sevilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain