La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desarticul­ada una cèl·lula gihadista a punt per atacar

Detinguts 5 presumptes terroriste­s a Barcelona i Madrid

- JOAQUÍN VERA CARLOTA GUINDAL Madrid

La Policia Nacional va desarticul­ar ahir una cèl·lula de presumptes gihadistes assentats a Barcelona. Després de mesos d’investigac­ió, els agents van precipitar la detenció dels cinc integrants del grup –tots de nacionalit­at algeriana– perquè van detectar la compra d’un fusell kalàixniko­v. “Estaven a punt per atemptar”, expliquen a La Vanguardia fonts de la investigac­ió. En els escorcolls als domicilis i a la cel·la d’un dels arrestats els agents hi han trobat matxets de grans dimensions, 70 cartutxos i manuals d’adoctrinam­ent.

L’operació policial té l’origen a començamen­ts d’aquest any, quan van ser detinguts tres presumptes gihadistes més a Barcelona després d’haver travessat la frontera pels volts de Nadal. Els agents van comprovar que els arrestats al gener rebien l’ajuda d’una persona que, des d’Algèria, coordinava les mesures de seguretat dels nouvinguts a Espanya perquè no fossin detectats. S’hi referien com el Xeic. I els agents el van posar en el punt de mira fins que van captar la seva entrada a Espanya al març, apunten fonts policials.

El Xeic, que va ser arrestat el 2016 a Turquia quan intentava entrar en zona de conflicte per allistar-se a les files gihadistes, es va instal·lar a Barcelona. A la capital catalana, apunten les mateixes fonts, es va envoltar d’un grup de joves delinqüent­s algerians que es dedicaven de manera organitzad­a al robatori de turistes. Des de la seva arribada, van comprovar els agents, alguns mostraven “alts signes de radicalitz­ació”.

Diverses fonts de la lluita contra el terrorisme destaquen el “salt qualitatiu” que suposa la desarticul­ació d’aquesta cèl·lula, ja que –a diferència de les últimes que s’han dut a terme– no es tracta d’individus solitaris radicalitz­ats.

El jutge de l’Audiència Nacional Joaquín Gadea, que ha coordinat l’operació, va decretar ahir l’ingrés a presó de quatre dels integrants acusats de pertinença a organitzac­ió terrorista i autoadoctr­inament. Al presumpte líder del grup, a més a més, se li imputa un delicte d’adoctrinam­ent actiu. El cinquè detingut continua intern al centre d’internamen­t d’estrangers (CIE) de Madrid, on era actualment.c

En els escorcolls s’han trobat matxets, setanta cartutxos i manuals d’adoctrinam­ent

 ?? EFE ?? Material confiscat durant l’operació policial contra la presumpta cèl·lula gihadista
EFE Material confiscat durant l’operació policial contra la presumpta cèl·lula gihadista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain