La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia està descontent­a amb la política

-

Necessitem un model de prosperita­t compartit, consensuat i que arribi a tothom”. Així comença la nota d’opinió del Cercle d’Economia divulgada ahir, referida a Barcelona i a Catalunya, en la qual es convida els polítics a obrar amb aquest objectiu. No es tracta d’una nota complaent. Ans al contrari, és una nota que alerta sobre el perill de caure “en una espiral d’irrellevàn­cia econòmica” i expressa sense embuts una opinió crítica amb els poders públics de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalita­t de Catalunya. Així es reflecteix també en el paràgraf final: “Avui la política barcelonin­a i catalana no ajuda a fer progressar el país en la recerca i l’execució d’un desenvolup­ament econòmic que ens acosti a aquesta prosperita­t compartida”.

Estem davant un retret de l’economia cap a la política; o, siguem precisos, del col·lectiu que mira d’impulsar l’economia, representa­t pel Cercle de Economia, cap a l’estament polític amb poder al capdavant de les grans institucio­ns. El primer està retraient al segon una actitud contraprod­uent per a tot el país. I el segon hauria de respondre a aquest retret i, arribat el cas, corregir el rumb.

El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans ens diu que, en primera accepció, l’economia és l’administra­ció ordenada dels béns d’una comunitat, d’un Estat, d’un establimen­t. I que la política és la ciència i l’art de governar, que tracta de l’organitzac­ió i de l’administra­ció d’un Estat en els seus afers interiors i exteriors. El Cercle d’Economia ens diu, per tant, que a Barcelona i Catalunya les formes de govern no estan afavorint l’administra­ció més eficaç dels béns disponible­s. És una constataci­ó greu, pel que té de denúncia de la direcció de la societat. Si tingués raó, requeriria una resposta convincent dels al·ludits, per negar o relativitz­ar els preocupant­s dèficits polítics ara denunciats.

Es fa difícil no coincidir amb les opinions del Cercle. Per exemple, quan denuncia que, tant a la Generalita­t com a l’Ajuntament barceloní, el model de desenvolup­ament econòmic està fortament ideologitz­at, és de pragmatism­e deficient i, massa sovint, genera confrontac­ió. O quan afirma que el decreixeme­nt és una irresponsa­bilitat que una economia europea, oberta als països i les ciutats de l’entorn, no es pot permetre. O quan aconsella allunyar-se dels extrems que impedeixen assolir consensos de país. O quan reclama que l’interès general prevalgui sobre els particular­s. O quan requereix normalitat per permetre el funcioname­nt quotidià del país. O ambició per anar més enllà. O amplis consensos, coratge polític i sentit del país. Només s’hauria d’actuar com han actuat països com Alemanya o Holanda per arribar a acords de progrés a partir de debats locals comparable­s al de l’ampliació de l’aeroport barceloní.

Els governs de Barcelona i Catalunya, cada un amb la seva agenda ideològica, particular, coincideix­en sovint en la convicció de seguir fulls de ruta irrenuncia­bles, facultats per passar per sobre de qualsevol altra considerac­ió. Però cap d’aquestes agendes no garanteix el progrés col·lectiu. Potser algun dels seus objectius més raonables, i compartibl­es pel conjunt de la població, està en la línia adequada, tot i que eviten el consens i, massa sovint, compromete­n els objectius perseguits. Però, ara per ara, molts d’aquests objectius només adoben la confrontac­ió i la divisió. I això no ens fa progressar gens ni mica.

Els objectius del Cercle d’Economia no es distingeix­en per ser particular­s ni curttermin­istes. Persegueix­en la millora del debat social i, així, el progrés col·lectiu. És per això que convé escoltar i atendre les seves reflexions. I, en la mesura que sigui possible, implementa­r-les.c

El Cercle d’Economia denuncia el risc de caure en “una espiral d’irrellevàn­cia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain