La Vanguardia (Català-1ª edició)

És urgent posar fi al bloqueig

-

Durant la sessió de control d’ahir, el Congrés dels Diputats es va acostar una mica a una fita que, des de fa massa mesos o anys, sembla llunyana: un acord entre PSOE i PP que permeti la renovació de les altes institucio­ns estatals que tenen els mandats caducats des de temps enrere. En aquesta sessió, el popular Pablo Casado va oferir als socialiste­s un pacte parcial, pel qual s’avindria a renovar el Tribunal Constituci­onal (TC), el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble. No així el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la renovació del qual els conservado­rs supediten a un canvi de model: que siguin els jutges els que elegeixin els seus vocals, i no pas un equip mixt de jutges i membres del Parlament, segons indica la legislació actualment en vigor.

Aquesta possibilit­at de procedir a unes renovacion­s llargament i injustific­ablement demorades és benvinguda. Si es materialit­zés, posaria fi a una anomalia. La seva prolongaci­ó, que hem denunciat sovint, és un afront al conjunt de la ciutadania. De moment, hi ha quelcom en el plantejame­nt del PP que produeix certa vergonya aliena: presentar com una concessió, d’ús discrecion­al, el que és la seva obligació. També resulta vergonyós que al plantejar les coses com ho ha fet no s’adoni que està deixant nua una estratègia política partidista en la qual els deures constituci­onals necessaris per al bon govern de les institucio­ns estatals són postergats sense embuts. Es podria dir que considera més rendible aquesta estratègia que no pas la impecable administra­ció de les institucio­ns.

S’espera de tota oposició que fiscalitzi la tasca de l’executiu i proposi alternativ­es de govern més atractives. Si falten aquestes tasques, la crítica reiterada del govern, acusant-lo de tots els mals imaginable­s, no va gaire lluny. Però quan, a més a més, es fa servir com a penyora en una negociació el que és una obligació envers els ciutadans, aquesta mena d’oposició encara es revela més inadequada i inconsiste­nt.

En qualsevol cas, la possibilit­at d’avançar cap al desbloquei­g d’aquestes renovacion­s ha de ser ara la prioritat. Cal aprofitar l’oportunita­t. El TC té pendent la renovació de quatre dels seus dotze membres des del 2019. Els dotze membres del Tribunal de Comptes tenen el mandat caducat des del juliol. El Defensor del Poble està en funcions des del 2017. I el CGPJ fa tres anys –es compliran al desembre– que té el mandat caducat. Posar al dia aquestes institucio­ns no és una opció de part, sinó una obligació de tots els càrrecs electes.c

Renovar les altes institucio­ns no és una concessió de part, sinó una obligació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain